Summera året

 Så har då årets sista dag kommit. Dags för summering.... nja jag tror jag gör det tyst för mig själv istället.

Pratade med mamma i telefon för en stund sedan och som vanligt blev det lite minnesbilder från förr. Det kom då upp en bild från hur man brukade sitta och räkna ihop årets inköp man gjort i sin livsmedelsbutik. Sedan lämnades summeringen in och man fick en viss bonussumma att göra nya köp för. Det var en aktivitet som ofta sysselsatte hela familjen någon timme. Fram med glasburken där alla kvitton sparats och så fick vi sortera, summera och bunta ihop. Butiken hade tilhandahållit en kvittopåse som mamma sedan lämnade in och hon fick då en almanacka för kommande år. Ja det var då, nu sköter tekniken insamlandet av köp och statistik. Almanackan får jag köpa själv. Tråkigt är ändå att stunden då familjen samlades över kvitton och kanske lite frukt eller fika för att orka göra denna uppgift har försvunnit. Kallas det för nostalgi?
Gott nytt år på er ni som läser detta och en stor kram för året som gått. Vi ses och hörs 2009.

Blixtar och dunder

  Nyårsafton närmar sig. Fyrverkerier och smällare likaså. Jag är ingen älskare av sådant. Ett vackert fyrverkeri för att fira något kan vara trevligt om det är under kontroll men så som det oftast är blir det mest riskfyllt och då finns inget positivt med det. Smällare i händerna på barn eller berusade personer, i farliga miljöer som folksamlingar eller bland djur är för mig inget trevligt. För någon vecka sedan var det stort tumult på Rosengård här i Malmö. Där smälldes det för fullt. Totalt fel tillfälle för mig eftersom smällandet då snarare symboliserar krig än något positivt och vackert. Är det kanske så det blivit -  ett legitimt  skäl att få leka krig. En förlängning av pojkarnas indian och cowboylekar som fanns när jag var liten eller maffialekar  som finns i verklighetens manliga världar. Nej jag är ingen älskare av blixtar och dunder. När mina döttrar var små höll de för öronen och ville inte delta i ståhejet och då kunde jag hålla mig i bakgrunden med dem. Sönerna har haft en annan inställning. Kanske ligger det i generna. Nå vår tjejkkatt gillar inte heller smällare precis som många andra djur så jag ska hålla mig undan från det värsta tillsammans med henne i år.
Något som gladde mig starkt i dag var att ICAMAXI tillsammans med flera andra butikskedjor bojkottar fyrverkeriförsäljning i år. "Vi har lyssnat på våra kunder", säger de.
Tack, säger jag, och ser fram mot nästa fyrverkeri i kontrollerad form.

Återhållsam jul

Annandag jul eller bara fredagen den 26 december. Välj vilket som  passar. För en stund sedan rasslade det till utanför köksfönstret. Blev nyfiken och tittade efter. Det var sophämtarna som enligt den vanliga turlistan tömde soptunnan. Säkert otänkbart om jag bott på en mindre ort men här i Malmö är det ingen som bryr sig. LIvet rullar på oavsett röda dagar .
Sonen och jag ska strax iväg till köptemplet som ligger en kvarts promenad från vår bostad. Där lär vara massor av människor i dag. Vi ska se om det finns någon soffa som passar en artonårings källarnäste. Kamprad brukar ha bra varor till hyfsade priser speciellt till en yngre mans plånbok.
Måste iväg och köpa mjölk också. Lite tomt i kylen på sådant. Ska koka risgrynsgröt ikväll för det är mycket godare än den färdigköpta. Lite av traditionerna får det bli i den annars återhållsamma julen här i huset. Det kan vara jul utan den hysteri som det lätt blir. Vi har inte haft julskinka, julmust och julgodis. Nästan inga julklappar och ändå kunnat ha avkopplande sköna dagar. Tittat på filmer, läst böcker ( bl.a. Bitterfittan av Maria Sveland  - tack Linda för den.) och klappat katten har jag fyllt mina dagar med.  Snart börjar vardagsstressen igen men den dagen den sorgen.
Visa fler inlägg