Hållbar utveckling - alltså skitsnack

Hållbar utveckling innebär att ha en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Detta är något som det står om i den svenska läroplanen för grundskolan. Något som kan vara nog så svårt att uppfylla i ett samhälle som bygger mycket på konsumtion. Då jag fått en inbjudan från ett nätverk där jag ingår att gå på ett studiebesök på SYSAVs avfallsanläggning i Malmö var jag inte sen med att tacka ja.
I kväll gick besöket på SYSAV som är ett stort avfallsbolag för hela sydskåne, av stapeln. De tar han om våra sopor, återvinner och återbrukar. I nordöstra delen av Malmö ligger deras stora anläggning och dit åkte jag efter jobbet. Det är spännande att få göra besök, höra föreläsningar och få inspiration både för jobbets räkning och för egen del. Vi var ca. 20 personer på plats och innanför de stora grindarna kunde jag se hur enorma byggnaderna var som håller på med vårt skräp. Bilden visar bara en av flera byggnader som fanns där jag parkerade bilen.
Inte en kotte kände jag men nätverket där jag ingår består av många personer och det är alltid trevligt att skaffa nya kontakter. Det bjöds på goda vegetariska snittar med äppeljuice från Kivik och senare fick vi kaffe med rawfoodbollar. Så himla gott allt var!
Förutom den ätbara delen var föreläsningen toppen med en mycket kunnig och humorsitisk person som fångade oss alla med sin timmes prat om sopor och hållbar utveckling. Visste du exempelvis att vi 1929 kastade 30 kg sopor per person och nu är uppe i 500 kg. Detta gäller Sverige och är helt vansinnigt mycket. Föreläsaren pratade om det som kallas avfallshierarkin som är ett verktyg för att uppnå EUs miljömål.
Avfallsförebyggande handlar helt enkelt om att förhindra uppkomst av sopor och på så sätt minska avfallsmängden. Är det något vi klarar av? Vi fick den intressanta teoretiska frågan: Om du inte får ta ut dina sopor från din bostad utan det du burit dit stannar för alltid kvar, hur kommer du då att anpassa ditt sätt att leva?
Livsstilsförändringar är svårt men inte omöjligt att ändå göra i viss mån.
2014 kastade varje svensk 81 kg matavfall. Ett  enormt och onödigt svinn. Det kastas ungefär en miljon ton mat per år i Sverige. All matproduktion påverkar miljön. Ofta produceras den mat vi i Sverige äter på platser i världen där vatten är en bristvara. Att producera mat som slängs är inte hållbart.
Det var en hel del dystra sifror som presenterades men mycket positivt också. Malmöborna är duktiga på att kasta matavfall på rätt sätt i de bruna påsarna för biogasproduktion bl.a. 
Vi är duktiga på att lämna möbler och annat som vi tröttnat på till återanvändning men tyvärr inte lika duktiga med att köpa secondhandvaror.
Summa summarum var det några väl använda timmar för min del med tanekväckande och användbara fakta och idéer.
De båda tecknade bilderna har jag hämtat på SYSAVs hemsida.
Nu är det serietittande i soffan en stund innan natten tar över, men först ska jag gå ut med soporna.

Ljuset kommer åter

För varje dag är det ljusare och ljusare under en allt längre tid. När jag lämnat min arbetsplats 16.30 de senaste månadernas måndagar har jag famlat mig fram genom ett mörkt rum då lyseknappen befunnit sig i fel ända av rummet. Idag var det inte mörkt utan endast halvmörker trots att klockan visade samma tid - 16.30. Det går alltså på rätt håll och är värt att noteras. Om 55 dagar är det sommartid som gäller igen och om det tycker jag inte utan vill ha "normaltid" året om. Kan vi inte ha en folkomröstning om detta? 
Idag fick jag omvärdera min åsikt om tofu
I går skrev jag om att tofu inte är det jag så gärna väljer att äta men att vi ändå ska testa sådana produkter här i Skrivis Hus under den närmaste tiden. Det gäller produkter från livsmedelsföretaget SoFine. Tofudag 1 var idag och det var en sötpotatispytt som tillagades. Alla ingredienserna fanns med i lådan som kom hem hit igår.
Bilden visar när tärnad sötpotatis och lök steks och snart är det dags för den marinerade tofun att hamna i stekgrytan. Därefter var det paprika, zucchini, blomkål, vitlök, citronsaft och svartpeppar som fick ta plats. Receptet var till fyra personer men jag halverade det och maten räckte ändå med råge till oss och nu finns även en lunchlåda laddad. 
Sötpotatispytt
2-3 portioner
olja till stekning
250 g tärnad sötpotatis
1 hackad gul lök
1 paket Tofu á la Minute
1 tärnad paprika
1 liten tärnad zucchini
150 g blomkål i buketter
1 hacka vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
svartpeppar
lite klippt krasse till serveringen
Ja vad blev då omdömet?
 Maten gick snabbt att tillaga, luktade gott, såg god ut, hade en bra konsistens och smakade väldigt bra. Fyra på en femgradig skala får den veganska pytten och därmed gick tofun ledande ut ur rond 1.
Nu måste jag erkänna att vi fuskade lite och stekte varsitt ägg och tillsatte rödbetor på tallrikarna och fick då en ovo-vegetarisk måltid.
 
Nytt hushållstillskott
T. var på inköpshumör idag och kom hem med en groddlåda. Den har nu startat upp sin första groddproduktion av mungbönor. Vi har tidigare groddat i en vanlig glasburk med ett finmaskigt tyg över öppningen men nu ska det skötas mera proffsigt. Lådan köptes för 129 kronor på hälsokostaffären Life. Det överblivna vattnet som bildas i lådan kommer våra krukväxter att få. Ge tillbaka till naturen typ......
 
Vad blir det för mat resten av veckan?
Matsedel vecka 5, 2017
Måndag:  Sötpotatispytt
Fredag:   Tofuwook med broccoli ochcashewnötter 
Lördag:   Rester

Näringsrikt, säsongsanpassat, färgrikt och gott

Vegetarian har jag varit i över 17 år och numera tenderar även veganmaten att få ta mer och mer plats här hemma. Det är inga problem med sådant då både jag och sambon T. verkar gillar samma sorts mat. Idag hamnade en hel del av veckans levererade rotsaker på middagstallrikarna. Supergott var det och en fägnad för både öga och gom. Det blev en vegansk tallrik med säsongens rotfrukter potatis, morötter, rödbetor och även purjolök och en hitrest avocado som fick vara med.
Rödbetsbiffar, morot- och potatismos, stekt purjolök och guacamole med hackade valnötter i.
 
Morötter och potatis skalades och skars i mindre bitar. Detta fick sedan koka mjukt i saltat vatten. Senare gjordes ett gott mos av rotsakerna och kryddades med salt och peppar. För att få rätt konsistens använde jag någon matsked matolja och havremjölk.
Smeten till biffarna påbörjades under tiden rotsakerna kokade och här får du receptet: 
Rödbetsbiffar
8-10 st.
4 råa, rivna rödbetor
400 g kokta vita bönor, mosade med en gaffel
1 dl havregryn
½ dl polentagryn eller majsstärkelse
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
svartpeppar
olja att steka i
Alla ingredienserna blandades i en skål. Jag kramade ihop smeten med
det bästa redskapet som finns - rena händer.
Sedan var det lätt att forma biffar som stektes i l rapsolja tills de fått fin färg.
Purjolöken fick hänga med en stund i stekpannan.
 
Ja det var söndagens middag och därmed även måndagens lunchlådor. Under tiden jag fixade med maten ringde det på dörren och en leverans med produkter kom i en kyld låda. På bilden syns vad lådan innehöll. Ibland kan det vara bra att utsätta sig för sådant man egentligen inte tycker är det allra första man önskar sig att äta. I mitt fall är det tofu. Därför nappade jag när frågan kom ifall jag ville vara med och testa en middagsbox baserad på just denna produkt. Så nu ska här smakas. Vi kör igång med att i morgon göra en sötpotatispytt med grönsakerna på bilden och tofutärningar. Resten av produkterna ska jag utmana mig med att ha i olika rätter. Jag återkommer efter hand med om hur det går.
Igår var det ännu en dag i Småland med packande av mammas bohag i den lägenhet hon lämnat då hon flyttat till ett särskilt boende. Det hanns med en liten paus i arbetet och Åhlens i stadens mitt besöktes. De ska lägga ned sin butik och hade utförsäljning. Som om ödet tog tag i mig hade jag då plötsligt två fina muggar på en hylla framför mig. De var bara ett måste och köptes förstås och finns nu tillsammans med de andra 32 i min samling här i Skrivis hus. Visst var jag värd det? Så var även min dotter som dök upp i samma butik och hade turen att de två sista muggarna blev hennes. Förfaderns mugg till vänster blev direkt min nya favorit men Too-ticki är fin han också.
 
Visa fler inlägg