Choklad igen

Fredag - äntligen. Var trött när jag kom hem ifrån jobbet idag. Några undervisningspass, ett utvecklingssamtal med elev och förälder och ett antal spring i korridorer efter kollegor och chefen. Planeringar och möten tar så mycket på krafterna eftersom de inte alltid löses på smidigaste sättet. Fredagstrafiken hem flöt på ovanligt bra och hemma smakade kaffet i trädgården så gott. Varvade ner med att rensa ogräs någon timme. Det är faktiskt väldigt rogivande att plocka bort oönskade växter. Ingen tankeverksamhet krävs utan jag kan ägna mig åt allsköns filosoferande.
Fisk till middagen med fullkornspasta till var ett bra val. Gick snabbt att fixa till. Ett torskblock delades, kryddades och en topping av spenat, svamp, kryddor, yoghurt, ströbröd och sesamfrö lades på. In i ugnen och pastan var färdig samtidigt som fisken.
För någon dag sedan gjorde jag chokladbakelser och fick då choklad över. Den fick bli en dessert idag som var så himla god och så lätt att göra. Testa gärna, du lär inte bli besviken.
Recept på chokladmousse
Invigning av nya mandolinen

 
Middagen idag var helt i min smak eftersom den bestod av hembakat pitabröd (se recept nedan) fyllt med morotsbiff, grönsaker och en snabb variant av coleslaw. Meningen var att det skulle bli quornfärsbiffar men med morotsbiffar i frysen fick det bli valet. Med dagens grönsaksleverans följde en mandolin jag beställt. Inte musikinstrumentet (ler) utan köksredskapet som invigdes när morötterna till coleslowen skulle rivas. Måste erkänna att det krävs lite träning innan jag kan hantera den som sig bör. Reklamen utlovar att mandolinen lätt konkurrerar ut kökskniven när grönsaker ska skäras. Nåja det visar sig med tiden.
Jag började lite senare idag vilket var härligt för därför hann jag sitta ute i trädgården och äta frukost utan att stressa. Blev en liten guldkant på dagen. Längtar till semestern då varje morgon inleds utan stress. När jag åkte hem från jobbet cabbade jag ner bilen och det var hur underbart som helst. Över 20 graders värme, vinden som blåser och alla underbara dofter som kan upplevas under bilfärden. Ja, en doft var inte så angenäm, den som kom från en asfaltsbil jag passerade. Men det är sådant en bilist få stå ut med.


 Recept på pitabröden

Choklad är bra för humöret

Jag gillar choklad om den är mörk och har hög kakaohalt, 70% och uppåt. Så gott som varje middagsmåltid avslutas med en ruta sådan godsak. Kakaon i chokladen innehåller antioxidanter som anses ha en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och många andra allvarliga sjukdomar. Självklart i doser som inte är för stora så den där lilla rutan betraktar jag nästan som en välgörenhetsdos för kroppen. Sen gör det ju inget att humöret går upp på kuppen. :)
Idag testades en chokladdessert efter vår squashsoppa. Inte så svår att göra men lite pysslig var det ändå. God och mättande så nästa gång den görs får det bli mindre portioner. Tillbehöret var vanlig turkisk yoghurt som jag smaksatte med vaniljsocker. Det är mycket godare än grädde som jag har lite svårt för.

 

Visa fler inlägg