Känner mig lite mör idag

Om det blev fint väder igår skulle vi lägga plattor på en av de singlade biluppställningsplatserna som finns här på tomten. Stenplattorna 60 st. á 20 kg hämtades förra veckan och kostade oss ingenting. Återbruk är bra!
Fint väder blev det, plattorna är lagda och det känns i min kropp idag. Och som alltid leder ett arbete till ett annat.....
 
Konstateras kan att min partner T. och jag jobbar bra ihop och att det vi tar oss för alltid utförs snabbt och på bästa sätt. Sedan får väl erkännas att jag ibland vill driva på honom för det finns så mycket som kan underhållas, förändras, byggas och flyttas på. Det är, tycker jag, tjusningen med att vara husägare. Men det bästa är att vi tillsammans är delaktiga i processen.
Igår var det flyttande av singelstenar från A till B (jag är inte riktigt färdig med detta än) och sedan skulle de gamla plattorna flyttas för att kompletteras med de nya. Av bara farten blev en av våra bilplatser av med ogräs som letats sig dit. Tanken är att jag ska färdigställa ogräsrensandet idag så hela ytan blir lika fin.
 
Då vi satte stopp för gårdagens arbete och T. parkerat sin bil på den nya ytan var det dags för middag. Då togs ett gemensamt beslut att pizza skulle köpas. Två stycken Vegetariana inköptes på ICAMaxi som finns i vår närhet. De driver ett eget pizzabageri. Mycket goda och mättande var våra pizzor, så jag orkade inte ens äta den halva som låg på min tallrik. Resterna får bli min lunch idag.
När jag idag, måndag,  släppte ut hönorna och hämtade dagens enda ägg kunde jag konstatera att ännu en av hönorna börjat rugga. Det låg en massa fjädrar i hönsgården. Nu när jag vet hur det där med ruggning fungerar är det inte längre så skrämmande som första gången jag såg det. Det går att likna med att hänga undan sommarkläderna och ta fram vintergarderoben, dock gör vi det lite smidigare. 
Idag känns det som höst i luften men även den årstiden kan ha sin tjusning och jag stannade till vid grönkålen som fortfarande växer och frodas. Idag ska jag plocka, hacka och frysa in till vinterns grönkålsrätter. Om du har en markyta och tycker om grönkål så rekommenderar jag att du planterar det nästa säsong. Vi har haft turen att inte få några insektsangrepp på vår kål men hönorna älskar den och har skalat av nedtill på stjälkarna så långt de har kunnat nå.
 
 
Efter en sökning på nätet fann jag detta som tidningen Allt om Mat skrivit: 
"Grönkål leder ligan av hälsosamma grönsaker som kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Grönkål innehåller nämligen bara 50 kilokalorier per hundra gram och innehåller dessutom massor av vitaminer, fiber och vitamin C."
Nu äter jag inte grönkål för att gå ner i vikt utan för att jag tycker det är gott och vet om att det är en så bra näringskälla, rena supergrönsaken. Här är hela artikeln om grönkålen.
Dagens middag är nu bestämd och blir en grönkålsgratäng med aubergine och potatis i. I artikeln jag länkar till finns ytterligare en länk till en liknande gratäng som ska passa julbordet. Va??? Grönkål passar hela året så det så! 😀
 

Fredagsregn

Det är ett tag sedan det regnade här i Malmö men det tar vi igen nu. Känns lite konstigt att lämna sommaren en dag för att vakna upp till höst nästa. Eller så illa är det inte riktigt för löven på våra träd är fortfarande gröna och temperaturen är ganska ok. Vi har inte satt på värmen i huset än men kaminen tänds på kvällarna fast mest för att det ger en mysig känsla. 
 
 
Jag har precis lämnat köket, plockat in i diskmaskinen, vridit ur disktrasan och sagt att nu slutar mitt dagspass där. Det kan ibland bli konstigt att vara hemma hela tiden och inte veta var jobbet upphör och fritiden tar vid. Idag bestod jobbpasset av att koka äpplen som blandades med jordgubbar och sedan mixades för att bli ett mos. Det är ett bra sätt att dryga ut jordgubbarna som ger den mesta smaken i moset och passar extra bra som en glass-sås. Bra mycket bättre än chokladsås.
I grytan syns den mixade såsen/moset som kokas med socker innan den hälldes upp på glasburkar. Jag kokade också en grönsaksröra av allehanda grönsaker som fanns hemma. Den fick stå och puttra en dryg halvtimme och ingen vätska tillsattes utan grönsakerna avgav all vätskan. Jag hade lök, vitlök, paprika, squash, äpple, tomater och kryddor plus lite balsamicovinäger. 
Nu återstår bara en korg med våra trädgårdsäpplen och uppskattningsvis har jag tagit hand om 20 kg. Så mycket äpplen har vi aldrig fått från trädet innan. 
Grönsakssåsen är god till så mycket, som tillbehör till i stort sett vad man har på tallriken men den kan också mixas och användas som en pastasås eller pizzasås. 
Eftersom det är fredag har jag även varit på en digital fikatimme med mina syskon. Det var som vanligt lika trevligt med allvar och skratt blandat. Vi är alltid disciplinerade med en agenda som stöd för våra samtal. Att göra agendan har vi på rotation emellan oss. Det kan tyckas fånigt men efter ett antal fikastunder har vi märkt många fördelar med våra agendor. 😉
 
Mitt och min brors släktforskande har i veckan fått oss att bli lite mer aktiva än vi varit den senaste tiden. En kvinna från Californien har tagit kontakt med min bror då hon fått veta att vi är släkt. Det är inte så ovanligt att man upptäcker släktingar som lämnade Sverige och började på ny kula i ett annat land. Oftast noteras det bara i släktträdet men den här gången har det lett till både skriftliga kontakter liksom videochatt. Ibland är världen liten!
Den nya kontakten har även gett oss anledning till att översätta en del av allt det material i form av biografier som vi båda forskare har gjort. Här en bild på början av den jag översatte igår. Nu är inte själva översättandet ett så stort problem i vår digitala tid men det ska ju se snyggt ut också.
  
 
Regnet fortsätter att smattra mot takfönstret i rummet där jag sitter och jag tänker nu inleda fredagskvällen med att hämta ett glas hemgjort vin.
Ha en skön kväll och skål på er!
 

Höstdagjämning

Dag och natt är lika långa det här dygnet och här i Malmö känns det fortfarande som att hösten får dröja ett tag till. Visserligen är det dagg på gräsmattan en bit in på förmiddagen och lite kyligt på sen eftermiddag men däremellan nästan sommar. Jag tog med mig kaffet med tilltugg ut i eftermiddags och började läsa i en ny bok. Runt mina fötter sprang som vanligt hönorna och småpratade med mig. Jag har sagt det förr och nu igen, jag njuter!
 
Det är så kul att se våra små djur när de går omkring på gården och upptäcker allt möjligt. Det här året som passerat som hönsägare har jag verkligen fått upp ögonen för hur bra hönor kan ha det men även hur illa många industrihöns behandlas. Tänk om alla hushåll kunde ha sina egna små äggproducenter i närheten av sitt boende.
 
Dagen har innehållit en hel del släktforskning och för tillfället gäller det en släktgren som började med en flytt till USA 1929. Därifrån har kontakt tagits av ättlingar som vill få veta mer om Sverige som deras farfar kom ifrån. Det är lika intressant för oss här i Norden att få veta hur det gick efter flytten. Allt började med en båtresa från Göteborg till New York med båten Kungsholm.
Kungsholm var en av båtarna som trafikerade Svenska Amerika Linien. Läs här
Dagen har gått fort som den alltid gör när det finns så mycket att fylla den med och så småningom var det dags för middag. Idag blev det husmanskost på vegansätt. Kålpudding gjord i en stekgryta med brynt potatis och lingonäppelmos. Ärtskott och tomat fanns också med på tallriken. Alltså grönsaker med grönsaker och rotsaker plus bär. Inte något animaliskt så långt ögat kunde se. Smakerna och kryddningen från det gamla sättet att göra maten fanns där och att modernisera husmanskosten är hur lätt som helst om man bara vill.
 
Matsedel vecka 39 - 2020 
Säsong - hälsa  och - närodlat ska det vara i den mån det går.
 
Måndag
Ärtmjölspasta med morotssås 
Tisdag
Kålpudding, brynt potatis och lingonäppelmos
Onsdag
Hasselbackspotatis, vegoburgare och bearnaisesås
Torsdag
Potatis/broccolisoppa
Fredag
Linsgulasch med grovt bröd
Lördag 
Svamppaj
Söndag
Falafel med potatissallad och stekt lök