Medan färgen torkar

Vårt pågående trädgårdsprojekt går framåt. Målet är att göra en frukostplats för soliga stunder. Det passar ju för det utlovas att sommaren ska komma ordentligt inom kort. Inte för att jag klagar då vi idag har sol och molnigt om vartannat ackompanjerat till 18-20 grader, men något stabilare får vädret gärna bli. 
Vissa hinder på vägen möter oss när det nya planket ska byggas och hamna på rätt plats. Stenar ligger i vägen och växter måste flyttas och så har det kommit en hel del regnskurar just när T. sk börja såga. Hans ansvarsområden är att såga, bygga och förverkliga våra idéer. Mina är att vara idéspruta, måla, skruva och ha peptalk. 😍
Min lunchpaus är snart över och idag serverades resterna av söndagens broccoligratäng med en bönbiff till och några apelsinklyftor som avslutning. När jag gör grönsaksgratänger lägger jag ofta bitar av grovt bröd på toppen. Dels blir det mer mättande och brödet som rostas i ugnsvärmen smakar så gott tillsammans med ostsåsen och grönsakerna. Bilden visar gratängen innan den hamnade i ugnen för gratinering. Jag använder havregrädde och veganost till stuvningen vilket är hur smaskigt som helst.
 
Matsedel vecka 22 - 2020
 
Måndag
Grönsaksbiffar med vitkålsfräs och pasta 
Tisdag
Närproducerade ägg förstås!
Här är ingredienserna till fraichen.....
Onsdag
Polenta med svampragu
Torsdag
Nudlar med jordnötstofu
Fredag
Cashewbiffar med potatissallad
Lördag
Lökpaj, örtagårdssås, stekta ärtbullar
Söndag
Spaghetti med morotssås
 
💕
Snart är det skördetider i miniväxthuset där det växer squash.
 
Taggar: Broccoligratäng;

Mitt hem är min borg

Efter några kalla och regnvåta dagar var det skönt att idag kunna komma ut i solen igen. Klippa lite gräs, rensa ogräs, skörda kryddor och sådant. Inte så att det är sommarvarmt men med en långärmad tröja och en stol i lä smakade en mugg eftermiddagskaffe gott utomhus. Till detta serverade jag vad min mamma brukade kalla för fattigmansbakelser - skorpor.
Jag njuter och är så glad att jag bor där jag nu befinner mig, i ett hus med omgivande trädgård där jag kan gå och prata med blommorna. Ett boende i en lägenhet i ett flerfamiljshus hade inte passat mig nu, till skillnad från då jag var ung och flyttade hemifrån för att studera i Göteborg. 
Året var 1974 och jag skulle börja min lärarutbildning i området Majorna. Ett område med mycket fina trähus som är lite typiska för det äldre Göteborg. En del av mina studiekamrater lyckades hyra rum eller små lägenheter i närheten av seminariet där studierna skulle ske. Jag hamnade i norra delen av staden, 45 minuters bilkörning därifrån. Området hette Rannebergen och ingick i Angered som på några år byggdes upp till ett enormt myller av bostäder och köpcentra lite varstans. Rannebergen bestod av flera hus som byggdes på en höjd och placerades runt så vi hade en jättestor inre yta att röra oss på. Husen hade sju våningar och den första lägenheten jag hade låg på femte våningen och bestod av två rum med ett s.k. minikök. Ett litet kök som var välutrustat men inte hade någon plats för ett möblemang. Helt ny lägenhet och hyran var 224 kronor i månaden. Hela området var beräknat för flera tusen personer.
I första huskroppen till vänster på bilden, någonstans i mitten på femte våningen var bostaden belägen och i det huset blev jag kvar i fem år. Jag hann gifta mig, första dottern föddes, studierna avslutas och premiäråret som lärare göras i grannområdet Hammarkullen. Sedan bar det av på vidare äventyr.......
För några år sedan besöktes Rannebergen igen och då var det nedgånget, skräpigt och ingen plats jag velat bo på. Så har det blivit med många av de s.k. miljonprojekten i Sverige.
 
Detta var mina tankar idag när jag sitter här i solen och har det skönt. Åren går, kraven förändras och just nu är jag mycket nöjd med den borg som finns här.
Att det sedan är en tid med osäkerheter i samhället med bl.a. coronavirus och allt det som följer i dess spår är en annan sak men bara jag håller avstånd och tvättar händerna så har jag kanske turen att få njuta ännu många år.
 
I morgon får vi en ny leverans från MatHem.se och tur är det för nu ekar det på grönsakshyllan i kylen. Det sista som fanns där skar jag ner till middagens nudelwok som ska ätas idag. Så här blev den:
Morötter, olika sorters lök, mangold, chili, selleri, färska kryddor, risnudlar
och stekt tofu samt stekta äppelklyftor. Serveras med en sojasås till förstås.
Matsedel vecka 21 - 2020
 
Måndag
Vegetarisk lasagne
Fanns i frysen sedan en tidigare middag. Jag gjorde en ny sås med hackad mangold
och veganost som hälldes över lasagnen innan den värmdes i ugnen.
Tisdag 
Risnudlar med grönsakswok, stekt tofu och äppelskivor
Se bilden ovan.
Onsdag
Svamp/bönbiffar med pilaffris.
Torsdag
Linssoppa med focaccia
Fredag
Raggmunkar med tångromsröra eller lingon
Lördag
Texmexjärpar, picklad lök och rotsaker i ugnen 
Söndag
Broccoligratäng
 
💕

Alla mor- och farföräldrar älskar sina barnbarn (gör de inte det så är något allvarligt fel). Jag har sex stycken mysiga småttingar i den generationen, fyra flickor och två pojkar. Nu när man inte kan träffas lika lätt som tidigare kan längtan efter de goa kramarna bli väldigt stark. För ett antal år sedan tog min ena dotter den här mysiga bilden på barnen när de satt i vår trappa. Nu fem år senare har de vuxit en hel del och den minsta ska börja i förskoleklass  till hösten. Tiden går fort!

Elbogen

Malmö har en historisk förening som jag varit medlem i några år och de ger ut en årsbok, där den senaste damp ner i vår brevlåda igår. Namnet Elbogen kommer sig av att det var så tyskarna och hansafolket kallade Malmö under medeltiden då det var mycket handel mellan länderna. Hansatiden pågick mellan ca. 1100-tal till sent 1500-tal.
Bilden på Elbogen har jag hämtat från Malmö stads nätsida och vill du läsa mer så varsågod att följa länken dit.
Årsboken innehåller många läsvärda berättelser om svunnen tid i vår stad och jag har bara börjat skumläsa den ännu. Tre av mina barns farmor föddes i Malmö. Hennes släktingar tillbaka i tiden rörde sig här i staden och på andra orter i Skåne. Så för en historiskt intresserad släktforskare betyder det för mig inte bara att få veta mer om platsen där jag bor utan även en del om barnens historiska bakgrund.
Dyngkurror, vandlöb och pudrett
När jag idag bläddrade i årsboken för 2019 stannade jag till då jag läste rubriken ovan på en sida. Av bilderna i det som berättades kunde jag gissa mig till vad som syftades på. Så jag läste vidare och noterade detta:
Bajs är tabu........när Coronapandemin hotar vår trygghet våren 2020 och toalettpapper är det första vi prioriterar att hamstra......
Jag fortsatte att läsa och fick inte bara lära mig vad rubrikens ord syftade på utan hur Malmö hanterat bajs- och avloppshantering i staden genom århundraden. Kan inte låta bli att fundera på att det även idag finns människor i länder som har det som vi hade det när vi använde dyngkurror och sådant. Skrämmande är också att vi idag, här i landet, använder dricksvatten när det ska spolas på toaletterna. Så kan det inte få fortsätta.
Vad betyder nu de där orden? Förmodligen har de ett visst mått av dialekt i sig.
 
Dyngkurror - gropar som man hade på bakgården där det skulle finnas en sittbräda när behoven skulle göras. När gropen var full grävdes en ny och "gödslet" kunde så småningom användas på odlingsmarkerna.
Vandlöb - ett öppet kloaksystem som fanns på gatorna. Rännor där allsköns avfall (orenlighetsvatten) hamnade och kunde rinna iväg när det regnade. Utvecklingen på det här området gjorde att i Malmö hade år 1888, 850 fastigheter  byggt och anslutit sig till ett gemensamt kloaksystem tillverkat av lergodsrör.
Pudrett - i latrintunnorna på dasset pudrades kalk, torv och annat som blandades med exkrementerna som sedan kunde tas om hand och göras till gödningsmedel. 
 
"Pudrettdamer" eller "skitbärarkärringar" 1820-tal.
Bilden kommer från Wikipedia.