Efter julen......

Efter juluppehåll med mat, stillasittande, lite promenader i vinterväder med snö och familjeträff kom vardagen igen. Lördagsförmiddagens extrainsatta nyhetsinslag berättade om händelser i Sveriges styrande led. Det blir inget extraval i mars utan de olika partierna ska försöka samsas kring bordet och fördela det som fördelas ska. De har ett tufft jobb framför sig med alla viljor som finns ute i landet. Jag önskar dem verkligen lycka till!
 
En av de fina julklapparna jag/vi fick.

Det här med julklapparnas vara eller inte vara är alltid lika svårt. Att få något som man behöver, något som någon själv tillverkat, något som leder till skratt, något som kan ätas, något att ha på sig är alltid lika uppskattat. Men att få något som någon annan får är värmande på ett speciellt sätt. Läs mer om hur en sådan gåva kan ges.
 
Julafton tillbringades i Malmö hos en av sönerna och det bjöds på ett gott knytkalas, tomtebesök och julemys. Trötta vandrade vi hem i den mörka natten och slocknade ganska snabbt för att sedan vakna upp på juldagen till ett snöande vinterland. Jag och min egen mystomte.
 
 
Julens bästa kommentar står Agnes för: "Vad synd att pappa inte fick träffa Tomten". Är vi vuxna riktigt snälla när vi lurar barnen eller finns han på riktigt, Tomten? 
 
Ett litet recept på julaftonens lingoncheesecake bjuder jag på här och lovar samtidigt att den var väldigt god. Dock gjorde jag inte lingontoppingen. Får bli nästa gång.
 
 
 
Taggar: Lingoncheesecake;

Dan för dopparedan

Att doppa en skorpa i kaffet är riktigt gott, men dopp i grytan lämnar jag åt andra. Finns de? Skorpan i handen är en nyponskorpa och på fatet ligger en solrosskorpa. Biscotti på italienska blir skorpa på svenska och nypon är väl ganska svenskt ändå.  Vi svänger oss gärna med utländska namn och begrepp för att det ska låta lite bättre. Kalla den vad du vill men idag säger jag skorpa. I receptet står att mandeln som ingår skulle skalas men i år kände jag för en mera rustik jul så skalet fick sitta kvar och skorporna blev därmed mörkare. Nyponpulvret som finns med har köpts på Torups statarmuseum utanför Malmö.
 
Nyponskorpor
  • 60 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 100 g mald mandel eller andra nötter
  • 2½ dl vetemjöl + lite till utbakningen
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk nyponpulver
  • 1 ägg
  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Rör först smör och socker innan resten av ingredienserna blandas i.
  3. Krama ihop degen på ett mjölat bord och rulla sedan ut den 2 längder  som är ca 3 cm tjocka.
  4. Lägg längderna på en plåt och platta till dem lätt.
  5. Grädda i ca. 8 minuter mitt i ugnen.
  6. Ta ut plåten och dela längderna i sneda bitar.
  7. Grädda 2 minuter till.
  8. Skorporna stelnar ytterligare när de kallanat.
Vad ser du på bilden ovan. En god mördegskaka med vaniljsmak kanske?
Ack vad du då blir besviken!
 
Igår bakade jag mest hela dagen och ugnen gick varm. Idag ska den rengöras inför vidare uppdrag. Kakorna på bilden bakades och när son med två söta tomtenissor kom på besök var det med besvikelse sonen fick veta att det var parmesankakor. Receptet har jag hittat i en julskrift från ICA. Kakorna smälter i munnen och kommer bli en succe på ostbordet, till glöggen och förrättssoppan till nyår. Här är receptet.
 
Chokladbröd

Med Agnes som bakhjälp blev chokladbröden till. Hon fick en egen klick deg som fint delades och rullades till bollar, men sen var de plötsligt borta. Att Agnes var brun runt munnen förklarade det hela. :) Sedan penslade och sockrade hon alla kakorna helt på egen hand. Hoppas det inte är barnarbete jag gjort mig skyldig till.
Receptet på kakorna är här.
 
 
Receptet anpassades till en utbildning jag höll i en gång. Då skulle det gå snabbt att baka så vi använde flytande margarin. Nu inför julen finns ju all tid i världen därför använder jag bara riktigt smör. Bättre och godare!
 
Nu är min fikastund för idag över och resten av recepten på det som bakades igår dyker säkert upp här vid andra tillfällen. Städningen lär inte bli gjord om jag inte tar tag i den. Alla har ju inte självjobbande dammsugare, än.
 
Taggar: chokladbröd, nyponskorpor, parmesankakor;

Ute regnet strilar - inne jag mellan julsysslorna ilar.

Ja, det är en sammanfattning av läget här i Skrivis hus. Regn och julstök, men också en skön känsla av att stressen från en jobbig arbetstermin sakta rinner av och att jag någonstans kommer att hitta mig själv igen.
Gårdagen tillbringades mestadels i köket och så blir det med all säkerhet idag också. Det är ju ändå en av de platser som jag trivs bäst på. Min önskan hade ändå varit om det här köket var en aning större, haft fler bänkytor och sådana världsliga saker, men vem är jag att klaga?
Tänk, vad som fanns förr! Det var inte alla som hade kök som i slott utan en enkel eldstad kanske var det enda.
 
1600-talskök på Läckö slott.
 Efterättsbordet på Läcköslott.
Bilderna tog jag när vi besökte Läckö slott i augusti 2013. Borden som dukats upp till en 1600-talsfest var lika dignande som när vi dukar upp våra julbord. Spännande smaker, kryddor och diverse konstiga maträtter fanns där, då precis som i modern tid. Många familjer står fast vid sina traditioner men jag tror nog att de flesta bytt ut många av festrätterna för att tillgodose familjens önskemål.
 
Hur är det med lutfisken? Den relaivt smaklösa fisken som blir så god med vit sås, potatis och gröna ärtor. I veckans ICA-reklam fanns den med, men frågan är hur länge den gör det, när det bara är gammelfarmor och gammelmormor som äter den. Jag har planterat traditionen vidare i mina barn men vi kommer att äta den först på nyårsdagen. Det blir en hedersmiddag med alternativ till ickefiskätare, förstås.
En länk till reklamfilmen finns i slutet på mitt inlägg.
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite recept och tips så här i juletider kan kanske passa. Igår gjorde jag karelska piroger, vörtbröd, havrekex, frörikt knäckebröd och sedan gjorde sambon ett finfint julhus.
Innan vi stängde köket för kvällen kom två små tomtenissor på besök. Fnittriga och med spring i benen mumsades det på bullar och kakor.
 
Tomtenissan Astrid tyckte om att se Pettson och Findus på film.
 
Följande bakades igår:
 
 Vörtbröd är ett måste till julmaten. En del vill ha med russin och en del utan. Lika bra att göra båda sorterna. Jag fuskade och köpte en färdig kryddmix att blanda i degen.
 Karelska piroger åt vi i Helsingfors i våras. Supergott att äta lite ljumma med en klick äggsmör på toppen. Pirogerna är ett nytt inslag på mitt julbord tack vare finskfödd sambo.
 Havrekex har jag bakat många gånger. De här smaksattes med hel kummin för att passa till julen. Goda med ost på, varför inte potkäs?
 Knäckebröd med fröer och nötter enligt ett recept av Lisa Lemke. Glutenfria, salta och goda knäckebröd som kan bakas i många varianter med olika sorters mjöl, frön och gryn. Fibrer är bra!
 
 
Bakning genom tiderna!
 
Glöm inte lutfisken!
 
 
Taggar: Havrekex, Karelska piroger, fröknäcke;