Kött eller inte?

Läste en artikel i Sydsvenska idag. Den handlade om alternativ till kött. Läs här.
Följande kan läsas i artikeln:
 
"Naturvårdsverket konstaterar i sin nya rapport Hållbara konsumtionsmönster att klimatet inte tål den produktion av kött Sverige redan har. Och Livsmedelsverket konstaterar i sina nya kostråd att köttkonsumtionen måste minska av både miljöskäl och hälsoskäl."
 
På Facebook är det många som kommenterat artikeln men mest i form av att antingen vara för eller mot köttätande. Själv tycker jag att människor visst kan få äta kött men kanske inte i den utsträckning som idag då det faktiskt visat sig att köttätandet totalt ökar. Några köttfria dagar i veckan skadar inte och i det här hushållet är alla dagar köttfria.
Det är nu över femton år sedan jag slutade äta kött och det går hur bra som helst. Noll saknad har jag även om jag kan komma ihåg smaker ibland men inte att jag någon gång tänker tanken att börja äta kött igen.
Mycket av vår svenska husmanskost är av typen kött med sås och potatis och är ganska kraftig mat. Det behövdes en gång i tiden när det var tunga kroppsarbeten som skulle utföras och vi inte hade lika uppvärmda bostäder, utan fet mat hjälpte oss att hålla värmen i kroppen som energirik mat gör. Vi hade inte samma utbud som idag och därför blev det färre maträtter att  välja på, oftast husmanskosten.
 
Från min egen barndom på femtio- och sextiotalet kommer jag ihåg rätter som köttbullar eller kötttfärslimpa, kalops, kåldolmar, dillkött, pepparrotskött och de flesta dagarna i veckan var det sås och potatis som gällde. Ibland förekom bruna bönor, kålsoppa, ugnspannkaka, fisk eller stuvade makaroner. Allt var alltså ganska kraftig mat och vi hade bara lagad mat en gång om dagen. På kvällen fick vi ofta smörgås, kräm eller gröt.
Allt detta har jag lämnat bakom mig med minnena kvar men utan saknad på tallriken.
Jag brukar säga att det finns så mycket smaker att utforska att det inte räcker med ett liv för att testa dem. Och jag har alltså valt den vegetariska vägen.
 
Här är lite bilder från vad som ställts på bordet i vårt hus den senaste tiden. Vegetarisk mat behöver inte vara så konstig som en del tror och man blir mätt på det som äts - jag lovar. Alla de valda rätterna innehåller potatis i någon form. Vanlig kokt potatis tycker jag är ganska tråkigt att servera men det finns många alternativa sätt att tillaga den på. Precis som det finns alternativ till kött.
 
Stuvad potatis, rödkålssallad med valnötter och mandelbullar.
 
 Quornkalops, pressad potatis och rädissallad med ruccola.
 
 Potatis- och squashsoppa med citronmarinerade bönor och riven ost.
 
Belugalinsbiff, potatisgratäng och rädissalladen igen.
 
 
 
 
 
 

Grönhydrater och chiapudding version 3 samt 4

Att äta någon form av chiapudding till vardagsfrukosten har blivit en "god" vana. Det är kul att hitta på nya smaksättningar. Jag har noterat att även om det är en ganska liten mängd i skålarna eller glasen är det mättande, inte bara gott. Det känns faktiskt överflödigt med en macka till. Den tar jag istället med mig och äter som ett mellanmål på förmiddagen. Att göra två portioner frukostpudding går lätt efter middagen och i samband med disken innan köket stänger för kvällen. Dagens pudding var en med kanelsmak och det kändes nästan som att äta en kanelbulle på morgonen. I morgon blir det tranbärsmust och blåbär. Mums!
 
Till 2 glas behövs:
1 dl kokosmjölk
1 dl vaniljyoghurt
½ tsk kanel
2 msk chiafrön
4 msk frysta blåbär på toppen
 
Till 2 små glas eller skålar behövs:
1 dl mellanmjölk (eller annan)
1 dl tranbärsmust
2 tsk vaniljsocker
2 msk chiafrön
4 msk frysta blåbär på toppen
 
Under natten gör chiafröna att vätskan stelnar till en pudding och de frysta bären sjunker ner lite i den. Supergott!
 
 
Grönhydrater kallar ICA sitt sortiment av grönsaker som är förberedda, ansade och delade för ätande eller tillagning. Ett snabbt sätt att laga mat på. En förpackning med 250 gram smulig blomkål kostar 23 kronor. Helt ok när allt kan användas. Det kan förvällas på några minuter eller ätas som det är i en sallad, soppa, istället för ris, eller i en stuvning. Jag hade det i en tomatsås istället för färs igår. Riktigt gott blev det. Jag har även köpt det som kallas zucchinipasta och morotspasta samt den vegetariska pyttipannan med sötpotatis. Bra produkter när man har bråttom eller känner sig lite lat för att förbereda de goda grönhydraterna.
Blomkålssås med fetaost till pasta.
 
till 4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 burk vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1½ dl röda linser
2 tsk paprikapulver
1 msk torkad timjan
salt 
peppar
1 förpackning blomkålsris
 
  • Koka pastan i en kastrull samtidigt som såsen görs.
  • Hacka löken och fräs den i en gryta. Tillsätt tomatpurén och fräs den med löken en stund.
  • Häll över tomater, vatten och buljongtärningen. Koka upp och koka i 5 minuter
  • Lägg i linserna samt kryddor. Koka i ytterligare 5 minuter.
  • Lägg i blomkålsriset och värm upp till kokning igen. Smaka av med salt och peppar.

Tindra bloggar om kattmat

Idag är det mycket bloggande men nu är det katten Tindra som är i farten. Hon testar kattmat av märket Encore.
 
 
För några dagar sedan fick hon post som hämtades och det var några matburkar till henne och några som hon delar med sig av till andra katter. Buster fick en burk igår. :)
 
 
När vi läste på innehållsförteckningen på en av burkarna står det att det är 74% kycklingkött, 24% kycklingbuljong och 1% ris. Detta till priset av 12.90 per burk. Ett högre pris än den mat hon brukar få men det gjorde oss nyfikna att se vad de innehöll. Idag fanns det påsar med KiteKat hemma och de består av 4% rent kött och sedan köttbiprodukter, spannmål som korn och vitamintillsatser. Billigare per portion men vilken kvalitetsskillnad! Just det, säger Tindra, vad ger ni mig för mat?
Matplats med trädgårdsutsikt
 
Anledningen till att Tindra får smaka på den goda maten nu är att hon Buzzar den. Hon gillar kyckling mest och räkor är sådär. Det får nog bli några finmatsburkar för henne i fortsättningen. Mjau!
Visa fler inlägg