Linser som proteinkälla

 
En lagom het och snabb gulaschgryta gjordes till middagen igår. Det räckte till oss två som åt och blev över till en lunchlåda också. Belugalinser stod för proteininnehållet men det fanns även en klick av syrlig vegansk "gräddprodukt" på toppen. Vill du ha receptet?
Gulasch
4port.
olja att steka i
2 gula hackade lökar
2 hackade vitlöksklyftor
200 g tärnade potatisar (med skalet på)
200 g tärnade morötter (med skalet på)
1 bit tärnad rotselleri
2 röda paprikor
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk paprikapulver
1 tsk kummin
2 lagerblad
1 burk krossade tomater
8 dl vatten
2 dl belugalinser
salt 
svartpeppar
  • Lök, rotfrukter och paprika fräses i olja tills de mjuknar lite.
  • Tomater, vatten och alla kryddor tillsätts.
  • Häll i linserna och låt allt koka i 15 minuter under lock eller tills linserna mjuknat.
  • Smaka av med salt och peppar.
Hemkunskapsskryt
Jag måste skryta lite över mina duktiga åttondeklasselever jag hade igår. De fick i uppgift att göra en soppa där alla utgick från ett enkelt grundrecept till en potatis/löksoppa. Sedan fick de välja bland olika proteintillbehör och utforma soppan som de ville. Kolla en del av de fina tallrikarna som hamnade på bordet. Där finns en puréliknande soppa med kikärter i och krutonger på, soppa med röda linser, fisksoppa och en med quornfärs. Billigt, snabbt och näringsrikt.
 
 
Potatis/löksoppa
2 port.
3 potatisar i tunna skivor
1 gul lök i bitar
1 msk olja
4 dl vatten
1 buljongtärning
1 krm peppar
ev. salt
 
Fräs först lök och potatis i oljan en stund.
Tillsätt sedan resten och koka i 10 minuter. 
Mixa ev soppan.

Förr och nu och om att knyta ihop säcken

NU
Det har varit Mors dag i helgen som passerat. Mina kära barn uppvaktade mig med fina gåvor och jag blev sååå glad för det. Nu kan jag sköta om mina fötter extra mycket, tända ett ljus och få massageolja på köpet plus dricka gott te med goda praliner till. De vet vad jag tycker om, barnen. :) Tack för det!
Annars är det mycket nu och då speciellt på jobbet där det är betygsättartider igen. Det gäller att knyta ihop säcken med alla kunskaper som eleverna skaffat sig och ska bära med sig genom livet. Bedömningar görs löpande men nu ska det sammanfattas och jag ska gå igenom vilka kunskapsnivåer som uppnåtts. I natt kunde jag knappt somna då tankarna malde kring jobbet oavbrutet. Betyg och den kommande avslutningsfesten för niorna där jag har ett stort finger med i planering och genomförande tar en hel del energi från mig just nu.
 
Därför var det skönt att innan slutspurten börjar ha några dagar med min sambo och min broder S. och hans fru. Vi for under några dagar till Blekinges fina stad Karlskrona och dess omnejd. Besöket var planerat sedan några månader då jag fick kontakt med en släkting som vi aldrig träffat. Allt tack vare släktforskning som jag och min bror gör. En kusins fru till vår mamma har samma intresse och våra vägar möttes på nätet. Vi träffades nu i helgen under många timmar då foton utväxlades, minnen berättades och platser besöktes. För vår del var det vår morfars släkt det gällde, han som dog redan när mamma var 4 månader. 
Till höger sitter min morfar Tage tillsammans med sina syskon och föräldrar.
Bilden togs någon gång på 1930-talet. Alla har de lämnat oss men vi ättlingar för deras gener vidare.
 
Förr
Morfars far på bilden hade föräldrar som hette Johan Fredrik och Emilia. Han var båtsman och bodde under många år fram till sin död på ett båtsmanstorp i Greby, utanför Karlskrona. Hans hustru Emilia bodde där sedan ytterligare några år. Bilden visar paret när de står framför sin stuga 1910.
 
Detta torp besöktes på vår runtur och vi hade turen att även få se det på insidan. Från början och då bilden togs bestod det av ett litet kök och ett rum där det ofta bodde upp till 10 personer. Frågan är om jag klarat av att bo så idag, tror inte det. Men det var ett annat virke i människor på den tiden som man ofta säger. Torpet beboddes förr av den som var båtsman för den by där det stod. Idag är det en åretruntbostad och tillbyggt men i den gamla delen finns mycket kvar från förr. Ett stort tack till den nu boende personen som var vänlig att låta oss titta in.
 
För att få en känsla av hur det kunde vara i en så liten bostad för över hundra år sedan avslutar jag här med några bilder från liknande torp som finns i Vämöparken i Karlskrona, som vi också besökte på vår rundtur.
 
 

Den blå dörren

Känner du igen den blå dörren?
Känner du till bokhandeln?
Om du gör det har du antingen sett filmen Notting Hill eller varit i den fina stadsdelen med samma namn i London. Filmen kom 1999 och är en brittisk romantisk komedi från 1999 med Julia Roberts och Hugh Grant i huvudrollerna. En varm humoristisk feelgoodfilm. 
För några veckor sedan besökte sambon och jag London (igen) och då tog min där boende son oss på en söndagstur till den härliga stadsdelen Notting Hill. Med underground från Hammersmith, så smidigt, hamnade vi på en lugn harmonisk och positiv plats. Solen sken och trots att det var mängder med människor ute på gatorna kändes ingen stress. När vi kom till den den från filmen bekanta blå dörren fanns där en del personer som fotograferade den, precis som jag gjorde. Dörren har alltså gjort intryck på en hel del människor trots att det nu är så många år sedan filmen gick. Vi såg även bokhandeln som figurerar i filmen och de mysiga gatorna som kantades med hus i kulörta färger. Det var en skön avslappnande dag som avrundades med en öl på en pub dit många familjer även sökt sig för att äta söndagsmiddag.
Vill du bli påmind om vad filmen handlar om så kika på trailern nedan. Här i huset tittade vi på filmen i sin helhet igår. Enligt mig håller den än.
Visa fler inlägg