Linser som proteinkälla

 
En lagom het och snabb gulaschgryta gjordes till middagen igår. Det räckte till oss två som åt och blev över till en lunchlåda också. Belugalinser stod för proteininnehållet men det fanns även en klick av syrlig vegansk "gräddprodukt" på toppen. Vill du ha receptet?
Gulasch
4port.
olja att steka i
2 gula hackade lökar
2 hackade vitlöksklyftor
200 g tärnade potatisar (med skalet på)
200 g tärnade morötter (med skalet på)
1 bit tärnad rotselleri
2 röda paprikor
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk paprikapulver
1 tsk kummin
2 lagerblad
1 burk krossade tomater
8 dl vatten
2 dl belugalinser
salt 
svartpeppar
  • Lök, rotfrukter och paprika fräses i olja tills de mjuknar lite.
  • Tomater, vatten och alla kryddor tillsätts.
  • Häll i linserna och låt allt koka i 15 minuter under lock eller tills linserna mjuknat.
  • Smaka av med salt och peppar.
Hemkunskapsskryt
Jag måste skryta lite över mina duktiga åttondeklasselever jag hade igår. De fick i uppgift att göra en soppa där alla utgick från ett enkelt grundrecept till en potatis/löksoppa. Sedan fick de välja bland olika proteintillbehör och utforma soppan som de ville. Kolla en del av de fina tallrikarna som hamnade på bordet. Där finns en puréliknande soppa med kikärter i och krutonger på, soppa med röda linser, fisksoppa och en med quornfärs. Billigt, snabbt och näringsrikt.
 
 
Potatis/löksoppa
2 port.
3 potatisar i tunna skivor
1 gul lök i bitar
1 msk olja
4 dl vatten
1 buljongtärning
1 krm peppar
ev. salt
 
Fräs först lök och potatis i oljan en stund.
Tillsätt sedan resten och koka i 10 minuter. 
Mixa ev soppan.
Taggar: Gulasch, potatissoppa;

Kommentera inlägget här :