Ketchup på korven

Ketchup är verkligen inget som jag går och längtar efter fast det står en flaska i kylen om någon besökare frågar efter det.
Men för en vecka sedan fick jag för mig att tillverka egen ketchup då det fortfarande fanns egenodlade tomater kvar i växthuset. Dessutom skulle vi provsmaka och yttra oss om Quornkorv.  Så en av helgens middagar blev grönsaksmos med korv och ketchup, som värsta snabbmastället. Fast min måltid tog längre tid att fixa och blev förmodligen hälsosammare.
Quornkorv från frysen går snabbt att tillaga.
 
Jag börjar med korven som var lätt att tillaga i en stekpanna, hade god smak men såg trist ut i färgen. Den var gråaktig. Sedan tänkte jag till och insåg att så ser korv ut innan en massa trams  tillsätts. I den här produkten fanns ju ingenting sådant. Så ett minus vändes till ett plus.
Då vi i hushållet är vegetarianer är inte korv något ofta återkommande men när det är aktuellt med grillning är Quornkorv absolut en produkt som kommer att köpas igen.
Korven serverades med ett mos gjort av potatis, morötter, squash och kryddor men på tallriken fanns även inlagd gurka och hemkokt ketchup. Här är bildbeviset.
En korv med mos, tack!
 
Så till nästa huvudperson - ketchupen. En smakrik tomatsås eller snarare som en chutney i en konsistens som en puré. Färska tomater, lök, fänkål, kryddor och ättika byggdes ihop och förpackades sedan för omedelbart användande och till frysförvaring. Visserligen är socker och ättika konserverande men jag tog det säkra före det osäkra och beträffande sockermängden kommer jag att minska den nästa gång då jag även kommer att tillsätta selleri. Nästa gång kan nog dröja ett tag, men man vet aldrig.
 
Jag lånade av barnbarnens russinburkar till ketchupen.
 
Ketchup
 
1 msk olja
400 g färska tomat i små bitar
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
100 g finskuren fänkål eller selleri
en halv finhackad chili
1,5 dl vatten
en halv dl socker
2 msk ättiksprit
1 tsk timjan
1 tsk basilika
1 krm salt
1 krm sambal oelek
 
Gör så här:
 
Lök, tomater och fänkål får först fräsas lätt i oljan i en kastrull.
Var försiktig så det inte blir färg på löken!
Tillsätt sedan resten av det som finns på listan.
Koka därefter i 30 minuter på mellanvärme.
Mixa allt.
Smaka och krydda mer om det behövs. 
Förpacka i rena burkar.
 
Det går att göra ketchup på tomater i flera färger.
 

Tomatsnack

Ni kan förstås den här:
Två 🍎🍎 var ute och gick. Den ena blev påkörd 🚙. Då sa den andra, "Kom ketchup så går vi."
 
Ketchup kan man tillverka själv och få den betydligt hälsosammare än den köpta. Jag ska göra en liten sats med det idag och återkommer med receptet.
Nu tänkte jag istället bjuda på ett recept på goda frukostbullar med färska tomater och timjan i. Förstås kan man äta dem vid andra tillfällen också, ingenting är omöjligt.
Igår ringde telefonen och och en barnröst sa: " Vad gör du?"  Det var ett av mina sex barnbarn som ville berätta om att hon skulle minsann sova borta och få ta med sig pyjamasen och tandborsten. Det lät som ett stort äventyr att få sova hos Ingmi o Mats. Speciellt om man bara är tre år. Hur underbart är det inte att få sådana samtal och småprata lite om vardagshändelser. Jag berättade att vi skulle äta tomatbullar och det tyckte hon INTE om. Men hon lade till att Josefine, Robert, jag och Tapio tycker om det. Barn är ofta diplomatiska.
 
Här lite momo/famo/barnsnack på en fest innan midsommar.
 
Frukostbullar
ca. 30 st
ugnen 225 grader
 
1 paket jäst
1 dl tomatjuice eller passerade tomater
5 dl ljummet vatten
0,5 dl olja
1 tsk salt
2 tsk timjan
3 dl färska tomater i mindre bitar
3 dl grahamsmjöl
ca. 14 dl vetemjöl
  1. Värm ugnen och placera plåtpapper på 2 plåtar.
  2. Smula jästen i en skål och tillsätt tomatjuicen plus vattnet och oljan som tillsammans ska vara ljummet.
  3. Salt och timjan plus tomatbitarna ska nu blandas med vätskan.
  4. Så är det dags att blanda i grahamsmjöl och sedan vetemjöl i omgångar till degen inte kladdar.
  5. Ta inte för mycket mjöl innan du låter degen jäsa i 30 minuter.
  6. Ta upp den jästa degen på en bänk och knåda. Ta mer mjöl om så behövs och dela sedan degen i bitar och forma till bullar, tekakor eller den form du själv vill ha.
  7. Jäs igen, på plåten den här gången, 20 minuter blir bra.
  8. Grädda 10-12 minuter mitt i ugnen.
 

Fredag med provbakning av pizza

Tomater har jag fortfarande kvar lite av i växthuset men de sjunger på sista versen nu. Så mycket godare egenodlade är än tomater som köpts. De har fått mogna utan stress och de har fått massor av kärlek. Sedan plockas de och äts upp, även det med kärlek. 
 
Här är det tidig sommar innan de stora skördarna kommer i växthuset.
 
De kommande veckorna ska många av mina elever baka pizza och därför tänkte jag komponera ett nytt recept till dem. Det blev då passande med provbakning ikväll och det var i första hand tomatsåsen jag ville göra smakrik. Oftast är det bara krossade tomater som läggs på pizzan men att koka såsen och krydda den innan den hamnar på degen är väl värt arbetet.  Så här blev resultatet som nu ska användas av över 100 st. 15- åringar där jag jobbar.
 Pizza
2 st
 
0,5 paket jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 krm salt
2 msk olja
4 - 5 dl vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 225 grader, placera ett plåtpapper på en plåt.
  2. Smula jästen i en skål.
  3. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen löst sig. Häll i salt och olja.
  4. Rör ner mjölet i omgångar och blanda tills degen är smidig och släpper från skålens kanter.
  5. Ta upp degen på en bänk och knåda den lite. Kavla sedan ut den till en stor eller två mindre bottnar som placeras på plåten. Täck med en bakduk och jäs i cirka 15 minuter.
  6. Gör tomatsåsen.
0,5 gul lök
1 klyfta vitlök
1 tsk olja
3 dl krossade tomater 
eller färska finskurna i samma mängd
1 msk vitvinsvinäger
0, 5 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
ev. salt och peppar
  1. Hacka löken och vitlöken. Värm oljan i en kastrull. Fräs löken i några minuter på mellanvärme.
  2. Tillsätt tomaterna, vinägern, buljongen och oreganon.
  3. Rör om och låt det koka 5 minuter. Smaka och tillsätt mer kryddor om det behövs.
  4. Förbered garneringen.
0,5 strimlad paprika
60 g mozzarella i små bitar eller skivor
ev. ananas i bitar
oliver
1,5 dl riven ost
  1. Bred tomatsåsen på den jästa degbottnen.
  2. Lägg på garneringen och avsluta med den rivna osten.
  3. Grädda cirka 10 minuter mitt i ugnen.
 
Den här pizzan är vegetarisk men det går självklart att lägga på valfria godsaker efter tycke och smak.
 
Visa fler inlägg