Fredag med provbakning av pizza

Tomater har jag fortfarande kvar lite av i växthuset men de sjunger på sista versen nu. Så mycket godare egenodlade är än tomater som köpts. De har fått mogna utan stress och de har fått massor av kärlek. Sedan plockas de och äts upp, även det med kärlek. 
 
Här är det tidig sommar innan de stora skördarna kommer i växthuset.
 
De kommande veckorna ska många av mina elever baka pizza och därför tänkte jag komponera ett nytt recept till dem. Det blev då passande med provbakning ikväll och det var i första hand tomatsåsen jag ville göra smakrik. Oftast är det bara krossade tomater som läggs på pizzan men att koka såsen och krydda den innan den hamnar på degen är väl värt arbetet.  Så här blev resultatet som nu ska användas av över 100 st. 15- åringar där jag jobbar.
 Pizza
2 st
 
0,5 paket jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 krm salt
2 msk olja
4 - 5 dl vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 225 grader, placera ett plåtpapper på en plåt.
  2. Smula jästen i en skål.
  3. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen löst sig. Häll i salt och olja.
  4. Rör ner mjölet i omgångar och blanda tills degen är smidig och släpper från skålens kanter.
  5. Ta upp degen på en bänk och knåda den lite. Kavla sedan ut den till en stor eller två mindre bottnar som placeras på plåten. Täck med en bakduk och jäs i cirka 15 minuter.
  6. Gör tomatsåsen.
0,5 gul lök
1 klyfta vitlök
1 tsk olja
3 dl krossade tomater 
eller färska finskurna i samma mängd
1 msk vitvinsvinäger
0, 5 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
ev. salt och peppar
  1. Hacka löken och vitlöken. Värm oljan i en kastrull. Fräs löken i några minuter på mellanvärme.
  2. Tillsätt tomaterna, vinägern, buljongen och oreganon.
  3. Rör om och låt det koka 5 minuter. Smaka och tillsätt mer kryddor om det behövs.
  4. Förbered garneringen.
0,5 strimlad paprika
60 g mozzarella i små bitar eller skivor
ev. ananas i bitar
oliver
1,5 dl riven ost
  1. Bred tomatsåsen på den jästa degbottnen.
  2. Lägg på garneringen och avsluta med den rivna osten.
  3. Grädda cirka 10 minuter mitt i ugnen.
 
Den här pizzan är vegetarisk men det går självklart att lägga på valfria godsaker efter tycke och smak.
 
Taggar: Pizza med kokt tomatsås;