Ute - inne - ute - varmt och kallt

Har en ledig vecka vilket betyder att jag kan styra lite bättre själv över min tid och vad jag vill göra. Började dagen med frukost i det jag kallar matrummet. Framför mig har nu olivträdet och citronträdet fått flytta in men de kan se ut mot trädgården där de egentligen bor. Vinrankorna därute har fått en härlig höstfärg på sina löv. Nu får de samla kraft efter att ha gett oss hela 10 kg röda druvor som har omvandlats till vin. Trots torkan i somras levererade vår lilla täppa massor av godsaker som självklart tagits om hand och fortfarande kan jag skörda örtkryddor. Hemlagade produkter är ändå något speciellt!
Det enda som inte blev bra i somras var hallonen som torkade bort helt. Jordgubbar fick vi en hel del men sedan torkade plantorna och jag misstänker att det behövs nya nästa år.
----------
Det där stora fönstret med dörr fanns inte i huset från början utan det var en hel vägg vilket gjorde att det här rummet kändes ganska tråkigt och instängt. Men så 2011 anlitades några hantverkare som på bara några timmar förvandlade rummet till ett favoritrum. Just idag är det extra skönt att sitta här eftersom det är det enda rummet som får värme på elementet. Pumpen till vår värmepanna har lagt av och tur är ändå att den inte gjorde det mitt under den kallaste perioden. Nu är en "expert" anlitad så jag hoppas på värme i hela huset snabbt.
----------
För att få upp värmen lite extra ska här bakas matbröd. Ett grovt sådant med olika sorters gryn och lite lingonsylt samt torkade äpplen. Att baka i långpannan gör att momentet med att baka ut och forma bullar eller vad jag nu väljer, det slipper jag. Brödbaket går därför lite snabbare.
Men om nu ändå ugnen ska värmas kan jag också passa på att baka ett vetebröd med saffran i. Saffran kan faktiskt ätas även om det inte är jul och som ni ser på min bild är även det brödet bakat i en långpanna. Jag har gjort små gropar i degen som sedan fyllts med en vanilj och apelsinsmakande ostkräm. Jag bakar brödet veganskt med de olika ingredienserna som finns att få. Receptet jag använder är detta: långpannebullar med saffran och apelsin
En sak till.....
När ugnen fått baka färdigt sänker jag värmen till 75 grader och sätter luckan på glänt. Då kan jag passa på att torka äppelbitar till kommande användning. Jag har fortfarande en hel del frukt kvar från höstens skörd som använts till mos, pajer och sådant men torkade äpplen är aldrig fel att ha. Kan användas i müsli, bakning eller varför inte som snacks....
 
Bloggtips!
Det finns så många bra matbloggare idag som delar med sig av sina tips, recept och goda tankar. Det är alltid kul att kika på nya sidor och självklart plocka med sig recept därifrån. Idag vill jag tipsa om en sida som heter Portionen under tian.
 
Portionen Under Tian är en blogg med fokus på mat som är hållbar för klimatet och hållbar för plånboken. Så skriver Hanna Olvenmark som är leg. dietist och i sin blogg delar hon med sig av i första hand vegetariska och veganska recept. När jag botaniserade bland hennes recept föll valet på att idag testa hennes veganska pumpagryta med kikärtor och curry. Dock gör jag en förändring och istället för ris som tillbehör väljer jag mathavre.
 
Så ser mina närmaste timmar ut och dessutom är det tänkt att ytterligare några sommarmöbler ska ställas undan för vinterförvaring. Allt har sin tid.
 
Ute - inne - ute - varmt och kallt

Hösten är grytornas tid

Äntligen är det normaltid igen och hjärnan kan få återställa sig till känslan att tid är vad den ska vara och inte vad människor vill lura den till att bli. Som för att extra understryka att vintern är på intågande har det blivit kallt även i Skåne. I förmiddags kunde jag skönja några lätta snöflingor i luften utanför fönstret. Eller var det någon som piskade mattor? Undrar om det finns någon som gör sådant nu för tiden?
Söndagen har snart nått sitt slut och jag sitter i en skön nyinköpt fåtölj i vårt vardagsrum. Ett beslut som mognat under en tid togs igår om att ersätta vardagsrummets soffa med fåtöljer istället ledde till nya inköp och ommöblering. Två "enmanssoffor" köptes därför igår och ännu någon är på gång. Vår soffa står nu i hallen i väntan på att någon vill köpa den för en billig penning. I värsta fall hamnar den på tippen. Till katten och små människor som kommer på besök då och då köptes ett extra litet exemplar av fåtöljerna redan för en tid sedan. Bekvämlighet är inte så dumt.
Den mörka årstiden brukar innebära lite tyngre och varmare maträtter än vad som passar till sommaren. Gyträtter passar då bra och en sådan gjorde jag idag. En fördel med att inte använda traditionellt kött är att tillagningstiden minskar radikalt. Andra fördeler är ställningstagande kring människor, djur och miljö. Under tiden jag lagade maten ikväll ringde mobilen och jag fick då tipset från yngsta sonen som bor i London att blanda kidneybönor i riset. Jag gjorde så omgående och förstärkte den ris- och grynblandning jag precis kokade, med 400 g kokta kidneybönor. Det blev riktigt gott! En äppelchutney från Kivik öppnades och det var minsann hetta i den! Curry och chili fungerade bra till grytan.
 
Vad var det då i grytan idag?
rödlök
morötter
äpple
quornfiléer i bitar
salt
peppar
curry
matlagningsgrädde av havre
 
Allt fick koka 15 minuter i en gryta och blev färdigt samtidigt med ris/gryn/bönblandningen och mobilsamtalet. Tack för tipset och ett som vanligt trevligt samtal.
 
 
 

Från en tid till en annan

Det pratas äntligen på EU-nivå om att vi ska få strunta i att ställa om klockan två gånger per år. I somras fanns en möjlighet att få tycka till i den frågan då EU lät alla europamedborgare säga sitt. Så gjorde jag och knappade in mig på den då tillgängliga länken. Där blev min åsikt att skrota de jobbiga ändringarna i fortsättningen och behålla det som är normaltid, alltså vintertid. Sedan är det faktiskt bara upp till varje person att göra som vi gjorde "förr" och utnyttja ljusa tider eller mörka tider efter egen önskan och förmåga. Svårare är det inte.
4,6 miljoner människor svarade på enkäten om sommartid/vintertid och 80 % önskar att få skrota tidsomställningarna. 
Här är lite mer information i frågan.
    
 
Det här med att ändra tider skedde i ett lite större format 1753 i Sverige. Då försvann 11 dagar i februari. 
Vi hade fram till 1 mars haft den julianska  tidräkningen  som infördes av Julius Caesar år 46 fvt. Men på 1500-talet då Greogorius XIII var påve tillkom en ny kalender som spred sig till land efter land. Denna kalender kallades den gregorianska. I Sverige har man mest kallat de olika kalendrarna för den gamla stilen och den nya stilen. I vart fall innebar det att februari 1753 endast innehöll 17 dagar och efter det blev det den 1 mars. Allt för att kalendrarna skulle kunna sammanfogas.
Det där med större tidsomställningar är bra att känna till när det ska släktforskas då 13 borttrollade dagar påverkar hur gammal man var. 
Läs gärna mer här.
 
I väntan på årets vintertidsomställning är det bara att konstatera att hösten nu fått grepp om vårt land. På vissa håll är det frost på nätterna även om dagarna kan kännas behagliga. Det är dags att samla ihop trädgårdsmöbler, medelhavsväxter och annat som inte mår bra av den vinter som är på ingående. Ljus, filtar och annat ska plockas fram, garderoben ses över och annat som krävs för att göra den mörka tiden så bra som möjligt.
 
Den här synen mötte mig en morgon när jag väntade på bussen och nog är höstens färger på växtlighet och himmel vackra. Samma färger finns på en härlig ansiktsmask jag fick i present i somras av yngsta sonen. En mask som utstrålar magi och spänning från andra sidan av jordklotet.
  (null)