@@@@@@@ - alltså kringlor

Smålandskringlor

Hemligheten med den lite speciellt smakande kaffekringlan från förr är att den ska bakas med sur grädde. Under hela min uppväxt bakade mamma denna godsak med jämna mellanrum. På den tiden då vi inte hade kylskåp så hände det att mjölken eller grädden surnade innan den hann användas upp. Då passade mamma på att baka kringlor i vedspisen. Ja, så gammal är jag att vi varken hade kylskåp, frys eller elspis i mitt barndomshem. Inte badrum heller för den delen men det är en annan historia.
Jag är imponerad över att man kunde baka i vedspisens ugn utan att kunna reglera värmen med något reglage som vi gör numera utan fick göra det på ren känsla gemom att elda olika intensivt. Bilden på spisen här ovan hittade jag på nätet men den vi hade var väldigt lik den så som mitt minne säger mig. Det fanns en detalj till på vår spis och det var en vattenkran eftersom man kunde värma vatten i en låda samtidigt som spisen var på. Tänk vilken lyx med varmvatten i köket!
Ikväll har jag alltså bakat kringlor och tänker ta med mig en påse när jag besöker mamma på hennes boende på lördag. Undrar om de väcker något minne till liv hos henne? Om inte så är de iallafall goda att äta. De bakas med hjorthornssalt som är ett jäsmedel som fungerar bäst med någon sur ingrediens. Vilken tur att jag då hade lite matlagningsgrädde som började bli på gränsen till för gammal.
 
Smålandskringlor
36 st
125 g rumsvarmt smör 
1½ dl strösocker
2 ägg
5 dl gräddfil, yoghurt eller grädde
ca. 12 dl vetemjöl
3 tsk hjorthornssalt
strösocker att doppa kringlorna i
 
  1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg plåtpapper på 2-3 plåtar.
  2. Rör smör och socker poröst.
  3. Rör ner ett ägg i taget och blanda sedan i gräddprodukten.
  4. Ta hälften av mjölet och blanda med hjorthornssaltet. Blanda sedan resten av mjölet, lite i taget tills degen inte klibbar längre men fortfarande är lite lös.
  5. Dela degen i 36 bitar och rulla ut dem till smala längder som är ca. 20 cm långa. Forma till kringlor och doppa ena sidan i strösocker som hällts på ett fat.
  6. Placera kringlorna på plåtarna. Grädda i 10 minuter. Öppna ugnsluckan försiktigt eftersom det kan komma en stark doft från de nybakade kringlorna. Det luktar lite som ammoniak men försvinner sedan.
 
 

Grön som Kermit

Dagens middag var grön som en viss groda som var väldigt populär för över trettio år sedan. Kermit syftar jag på. Den härliga serien Mupparna visades under 1970 och -80-talen. Hans vänner varav Miss Piggy var en sjöng, dansade och skämtade för hela familjerna när de bänkade sig framför tvn på den tiden. Kommer du ihåg? När jag på slutet av 1990-talet började göra spenatplättar kallade jag dem för Kermitplättar. Det blev en favorit och har gjorts många gånger sedan dess. 
Idag var det dags att testa ett nytt recept på den goda rätten och så här blev resultatet.
 
En sallad med gröna blad, avocado, paprika och valnötter var gott till plättarna.
Lite balsamvinäger på den gjorde susen.
 
Spenatplättar
4 port
Följande ingredienser vispades ihop i den ordning de står.
Sedan stektes många gröna plättar.
 
150 g mixade färska spenatblad
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl gräddfil
2 dl mjölk
4 ägg
olja att steka i
 
 
 
 

Snabbt och gott

Sparris, halloumi och hackade örter.
Snabb pastarätt för två
Kokt pasta av valfri sort kokades i en kastrull.
I en stekpanna med lite olja i stektes
5 skurna färska sparrisstänglar
1 pkt i bitar skuren halloumi
1 näve hackade färska örtkryddor
3 dl matlagningsgrädde hälldes över och fick koka upp
peppar pudrades över
Dags att servera med valfria grönsaker till.
 
I dag kändes behovet stort av att ha en lättlagad och snabb middag och då knåpades rätten ovan ihop. Kanongott blev det med bra sälta från osten och krispigheten som färsk paprika bjöd på. Mat behövs för att få näring så man blir stark och får energi, det vet väl nästan alla. Om det då smakar gott är ju ett extra plus.
 
Det har under en stor del av dagen och även kvällen varit mycket koncentration kring min mamma som ännu en gång ramlat på det boende där hon numera bor. I sitt starkt dementa tillstånd med dålig fysisk styrka, balanssvårigheter, trötthet mm råkar hon allt som oftast ut för att ramla. I dag blev det ett fall där hennes huvud hamnade mot en vass marmorbänkkant. Detta ledde till sjukhusbesök - igen. 11 stygn i huvudet och många timmars väntan med röntgen och sådant som hör skador till. Förrförra veckan föll hon så att ena höften vreds ur led. Även om jag som bor över 20 mil från henne och inte de senaste gångerna varit med på sjukhuset så känner jag en oro över hur hon har det. Så finns det många som gör för sina anhöriga som ska vårdas och skötas om av en allt mera trött och minskande skara av vårdpersonal. All heder åt dessa människor som ägnar sin tid åt våra åldringar som en gång skött om oss då vi var små. 
Nu ska jag släcka ner min lampa för ikväll och samla lite krafter för ännu en dag.
Visa fler inlägg