Rentvättat luktar extra gott!

Nu blir det reklampaus.
 
Jag har testat ICA SKONA flytande tvättmedel och måste säga att det var en positiv överraskning. En kupong för att hämta varan i min butik kom och jag valde den parfymerade varianten till kulörtvätt. Den kostade runt 25 kronor. Det jag främst ville testa var om jag med valet av en parfymerad produkt kunde strunta i sköljmedel. 
Min slutsats är att tvätten blev ren, luktade gott och sköljmedel var onödigt. Även om produkten är i mitt tycke lite dyrare sparar jag in en annan produkt vilket ger ett bra pris i slutändan. Miljömärkt är produkten oxå och vem vill inte tänka på sådant?

Det blev 48 cookies och 4 limpor igår + lite Agnes

Klämdag igår och diverse trädgårdsbestyr var inplanerade. Växthuset ville bli ompysslat, ogräs bortaget, trädgårsbord framtaget mm. Dessutom behövde frysen fyllas med nytt matbröd. Ett besök av lilla Agnes förgyllde dessutom min dag ytterligare. Hon kom hit efter ännu en inskolningsdag på förskolan som det ska heta numera. Vad är det för fel på dagis? Så härligt att vara ledig och kunna hinna med så mycket roligt. Jag varvade utejobb och bakning och när Agnes fått sin lunchvila kom hennes föräldrar och då ville den lilla damen ääääta. Så perfekt att det fanns nybakat i huset då.
Här är receptet på mina COOKIES där jag den här gången minskade ner på sockermängden mot tidigare baktillfällen. Riktigt goda är kakorna!

Ingredienser till 48 st

200 gram smör
2 dl råsocker (eller annat socker)
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 dl solrosfrön
200 gram mörk blockchoklad, grovhackad

Gör så här

  1. Blanda smör, socker, ägg och vaniljsocker i en matberedare och kör det luftigt.
  2. Blanda försiktigt ner mjöl, havregryn, bakpulver, solrosfrön och hackad choklad.
  3. Klicka ut glest på en plåt och platta till lite med en mjölad hand.
  4. Grädda i 200 grader ca. 10 minuter.
  5. Låt kakorna svalna så chokladen stelnar innan du smakar.
 
Matbrödet som bakades är ett av mina favoritbröd eftersom det är lättbakat, gott och ger så mycket bröd i utbyte för den arbetsinsats som behövs för att baka det.
 

Känner du till ramslöken?

Ramslök är en vild växt och betraktas nog mest som ogräs men bladen smakar som en 
blandning av gräslök och vitlök. Läs mer här.
I den senaste grönsakslådan jag fick fanns en påse med ramslök och därför passade jag på att använda den i gårdagens middagsrätt. Något recept hade jag inte att gå efter utan det blev som oftast en rätt som skapas från min egen fantasi.
Vegetarisk eller snarare laktovegetarisk mat är det som tilltalar mig mest och så fick det bli på husets tallrikar igår. Så här gick det till:
Pasta med broccoli, quornfärs och chiliost samt ramslök.
 
 
Så här gjorde jag till fyra portioner:
Först koktes pastapennor till fyra portioner i en kastrull. Under tiden tog jag fram min favoritpanna, hällde lite olja i den och körde igång värmen. Jag delade en purjolök på längden eftersom jag bara behövde ha halva. Dessutom är det då lätt att rengöra löken under vattenkranen. Som att bläddra i en bok. Löken skars sedan i bitar. Dessa frästes tillsammans med små färska broccolibuketter av den blålila sorten. Mot slutet av stektiden klippte jag ner 10 blad ramslök och kryddade med salt, peppar och lite paprikapulver.
150 gram qornfärs hälldes i grönsaksröran tillsammans med ½ ask chilismaksatt ost och 3 dl mjölk. Allt koktes till en sås som reddes av med 2 msk Maizenaredning till en bra konsistens. Jag klippte ner lite färsk timjan också för ytterligare smak i rätten.

Innan serveringen blandades pastan  och grönsakssåsen ihop.
I läroplanen för grundskolans ämne hem- och konsumentkunskap står att eleverna ska lära sig att skapa recept och jag som lärare måste därför självklart kunna det. Fast egentligen handlar det mest om gamla husmorskunskaper som gått i arv mellan generationerna. Lite känsla för råvaror och smaker.
Det smakade väldigt gott kanske ska tilläggas. :)
 
 
Visa fler inlägg