Inte ett ägg så långt ögat kan se

Det har varit mycket bakande den här veckan då mina klasser i åttan fått baka minibaguetter. I receptet som de jobbar efter används bara vetemjöl. Det går inte för sig säger jag när de får en bakdemonstration av mig. De får istället välja mellan olika gryn eller frön i degen som havregryn, pumpafrön, solroskärnor eller linfrön. Därtill har de fått byta ut en del av vetet mot en bättre variant som grahamsmjöl. Det är visserligen vete också men med skaldelarna kvar så det blir förstås näringsrikare. Amerikanen Sylvester Graham var mannen som på 1700-talet blev pappa till mjölet med hans namn.
Det var uppskattat att efter bakandet få äta egenknådade bröd med en mugg te till. Det är inte så konstigt att hemkunskap är ett populärt skolämne. Jag önskar bara att de styrande i landet kunde se nyttan av att elever får ämnets livskunskaper med sig från sin skoltid och därför kunde ge ämnet mer tid. Nu är det 118 timmar hemkunskap totalt under hela grundskoletiden. Skandal tycker jag som således undervisar i skolans minsta ämne.
 
Så var det där med ägg
Att äta veganskt innebär en kosthållning utan ägg och i nuläget har vi på hemmaplan kommit så långt att ägg inte används mån-fre i vår matlagning. På helgen förekommer kokt ägg till frukosten. Idag skulle vi ha raggmunkar och därför tog jag lite bakpulver i smeten istället för ägg. 
Raggmunkar
2 port.
 
1 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
2 dl havremjölk
 2 rivna potatisar
 ca 5 cm riven zucchini
olja att steka i
Blanda och vispa i den ordning ingredienserna står.
Stek tills raggmunkarna får en fin färg.
 
Lingon är en självklarhet till raggmunkar men det var även gott med en klick oatlyröra.
Oatlyröra
2 port.
 
1 dl oatly creme fraiche
ev 2 msk äggfri majonnäs
½ rivet äpple
½ tärnad paprika
några hackade färska basilikablad
salt
svartpeppar