Julbord på Ikea

Pling, sa det i telefonen. Det var ena sonen som ringde.
- Vill ni följa med till Ikea och äta julbord? 
Detta var igår, lördag. Efter en stunds fundering blev det bestämt att julbord fick det bli. Jag kollade in på nätet för att vara lite förberedd över vad som väntade i matväg, om det fanns några vegetariska alternativ till skinka, köttbullar och prinskorv. Så här presenterades utbudet på årets största julbord, som det visst kallas.
 
 
Parkeringarna runt köptemplet var fullsatta, restaurangen likaså men sonen med familj hade både reserverat ett bord och betalt när vi kom. En mycket fin hörna av lokalen hade smyckats med granris, köksredskap och annat som ökade trivseln kring de uppdukade maträtterna. Faktum är att det var väldigt gott och även för oss ickeköttätare var det inga problem att fylla tallriken. Där fanns rotsaksbiffar, rotsakslåda, zucchinisallad och mycket annat. Ostkakan med jordgubbssylt var en perfekt avslutning på den prisvärda jullunchen. 129:- var verkligen inget överpris. 
 
Bönkaka med torkade tranbär på toppen.
 
Titta på bilden ovan. Ser du att det står en förpackning vita bönor bakom kakan? De har mosats och blandats i kaksmeten. Lite tokigt kanske det låter men riktigt god blev den lite annorlunda kakan.
Så här gjordes den:
 
Bönkaka med glasyr och torkade tranbär
10-12 bitar
 
-  2,5 dl mixade kokta vita bönor ( vattnet hälls bort från bönorna)
-  2 ägg
-  2 dl socker
-  1 dl vaniljkvarg
-  1 dl smält smör
-  3 dl vetemjöl
-  2 tsk bakpulver
-  1 tsk kanel
-  1 tsk mald ingefära
-  1 tsk mald kardemumma
Glasyren
- 2 dl florsocker
- 2 msk apelsinjuice
-  torkade tranbär
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en springform.
2. Mixa bönorna.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Tillsätt bönorna, kvargen och smöret.
5. Fortsätt vispa till en jämn smet.
6. Rör sedan i mjöl, bakpulver och kryddor.
7. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 25 minuter.
8. När kakan är färdig och svalnat lite blandas glasyren och bred över kakan. Tranbären placeras på toppen.
 
 
Kakan är lik en mjuk pepparkaka i smaken och passar ypperligt till vinterns och julens kaffekalas eller glöggstunder.