Vårtrött potatis blir en gratäng

Nu är det påskdagskväll och bara en dag återstår av en veckas ledighet. Idag har jag bl.a. ändrat om layouten här på min blogg. Ville ha lite nyare färg och hittade en bild som togs vid ett frukosttillfälle i Barcelona för några månader sedan. Den föreställer den godaste varma baguette jag ätit och innehöll färska finhackade tomater samt brieost. Allt värmt i en smörgåsgrill. Jag kan fortfarande känna smaken!
Igår gjorde jag potatisgratäng och ska man ändå göra en så kan man lika gärna göra två. Perfekt, för idag var det bara att värma den som blev över. Därmed var middagen snabbare, nåja lite tillbehör blev det ju också. Jag tänker nu dela med mig av receptet på gratängen som går hyfsat snabbt att tillaga då potatisen först får koka lite innan den hamnar i ugnen.
Ett knep på vägen för att undvika att mjölk kokar fast i kastrullens botten. Lägg ett mynt på plattan innan du sätter kastrullen på plats. Det blir då en liten distans som hindrar fastkokning.

Potatisgratäng


Portioner: 2 Tillagningstid: 30-40 minuter

Ingredienser:

4 potatisar

½ gul lök

2 ½ dl matlagningsgrädde

½ tärning grönsaksbuljong

½ krm peppar

1 dl riven ost

ev. extra salt

matfett att smörja en ugnsfast form med

Gör så här

 

  1. Värm ugnen till 225 grader
  2. Skala potatisen och skär i tunna skivor. Löken hackas i små bitar.
  3. Koka upp grädden med lök, potatis och buljong samt peppar.
  4. Koka sakta under lock i 5 minuter. Potatisen ska bli halvmjuk.
  5. Smörj en ugnsform och häll över allt i den. Toppa med osten.
  6. Placera formen på ett galler mitt i ugnen och låt den stå i 15-20 minuter.
  7. Känn med en sticka att potatisen är färdig.

 


Kommentera inlägget här :