Nästan som kött

Ja, kan ni tänka er att både sambon och jag sa att dagens bullar smakade nästan som kött. Han tyckte bara att det saknades den där känslan av små fettkulor som kan märkas i färs. Själv tänkte jag bara att mitt smakminne från köttätandet för16 år sedan reagerade och hjärnan sa, köttbullar med sås och potatis. Konstigt! Dock var det inte med längtan av originalet.
Det jag talar om är stekta bullar som görs av en lins- och potatissmet där smeten först får koka, sedan stå kallt i ett dygn för att därefter formas till bullar och stekas. Receptet hittade jag på ICA.se och här får du länken dit.
Igår skrev jag om linsbullarna och var väldigt nyfiken på hur resultatet skulle bli och idag kan jag varmt rekommendera dem till er som vill prova på att göra dem. Kanske med lite julkryddning i som kryddpeppar eller bara med svartpeppar som jag gjorde. Det bleven julkänsla av att det på våra middagstallrikar fanns med rödkål och som är så gott. Jag tillsatte 1 msk blåbärssylt i kålen som värmdes till 2 personer. En sådan liten detalj kan göra mycket.
 
Linsbullar, rödkål och potatismos med olika rotsaker i.
Maten kan verkligen räknas in i kategorin husmanskost fast i lite modernare tappning. För att få moset smakrikare och nyttigare med lite extra fibrer i kokte jag potatisen tillsammans med palsternacka och polkabeta. När allt skärs i små bitar går det fort att göra mos. Av palsternackan får moset en sötaktig smak och betorna går inte att mosa helt vilket är bra för att ge lite tuggmotstånd. Det är dock lite tråkigt att polkabetorna tappar sin fina färg när de kokas. Men det kompenserades alltså av rödkålen idag.
 
 
Jag brukar blanda i olika grönsaker i potatismos som görs. Det kan vara morötter, spenat, majs, eller annat gott. Perfekt sätt att använda små rester som finns i kylen till. Ska det serveras kokt ris, matvete eller bulgur går det att göra på samma sätt. Fräs lite lök eller purjolök, blanda ner ärtor, majs eller paprikatärningar. Blanda sedan i det kokta riset och det ser både trevligare ut plus blir nyttigare. Hjärnan tycker om färgglad mat precis som resten av kroppen. Jag hörde en intervju med kocken Jamie Oliver för ett tag sedan där han sa att färgglad mat är bra mat medan det som är smutsbrunt (typ friterat) kan räknas till kategorin godsaker då det inte är vidare näringsrikt. Så rätt!
 
Äpplen, päron och jordgubb som dryck.
 
På tal om färgrikt så har jag smaktestat en juicedryck från Rynkeby. Den var härligt röd i färgen och lyste uppiggande till vår helgfrukost. Smaken av jordgubb gick inte att ta miste på men jag hade gärna velat ha lite tjockare konsistens på den eller fruktkött för att mer få känslan av äkta vara. Den platsar verkligen på julfrukostbordet med en tallrik julgröt eller en vörtbrödsmacka med en smakrik ost som kompis. Så köp den och kanske du får en ny favorit!
 
Imorgon bjuds här på en grönkålssoppa  med en äppelsallad till och så smakar vi på årets första vörtbröd. Recept på soppan kommer i nästa inlägg. Dessutom lämnar jag ett recept på grönkålsfyllda canneloni som jag fått en förfrågan om.
 
Taggar: Rynkeby, lins- och potatisbullar;

Kommentera inlägget här :