Grönkål är vintergrönt

 
 
 
Grönkål eller kruskål som den också kallas har sin säsong just nu. Det finns så mycket som man kan göra av denna goda grönsak. Den är inte bara vacker och god utan innehåller flera mineralämnen och vitaminer som järn och C-vitamin. Sådant gillas!
  • En väldigt enkel sallad av kålen som passar bra på julbordet är att rensa, skölja och hacka grönkålen och sedan fräsa den en stund i olja eller smör. Blanda sedan i äppeltärningar eller russin och gärna lite hackade nötter som valnötter och salladen är färdig.
  • En annan rätt är en soppa som vi hade här både förra veckan och åt resterna av igår. 
 
Grönkålssoppa
4 portioner
 
1 litet tärnat fänkål
2 stora tärnade potatisar
1 hackad gul lök
1 msk olja
300 g skuren grönkål
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
100 griven ost eller mosad ädelost
lite svartpeppar
 
Servera soppan med kokta ägg som delats i halvor.
 
  1. Fräs lök och fänkål i oljan i en kastrull i 4-5 minuter.
  2. Tillsätt grönkålen och potatisen. Häll på vattnet och lägg i buljongen. Koka under lock i 15 minuter.
  3. Lägg ner osten och låt den smälta.
  4. Mixa soppan och smaka av den med svartpeppar.
  5. Servera med kokta ägghalvor i soppan och ha ett gott bröd till.
 
 
  •  Ännu en grönkålsrätt som tillagats här och ska vara med på julbordet imorgon är en grönkålspaj. Den innehåller både kålen, valnötter och ost. Receptet finns på ICA.se
 
Taggar: grönkålssoppa, grönskålspaj;

Kommentera inlägget här :