Julen är slut

Nu tar restätardagarna över och vi har fortsatt fest varje dag (som vanligt alltså). Men vi har varken skinka, korv eller sylta i vårt kylskåp, utan där finns en mängd med annat gott. Vad sägs om grönsaker av olika sorter, en del redan tillagad i någon rätt som bara behöver värmas och andra naturella för nyskapande. Idag blev det brysselkålspaj med tzatsiki från gårdagens besök i huset. I morgon är det tänkt att resterna av den finska morotslådan ska få sällskap av nygjorda veganska "köttbullar" där receptet hämtats från en fantastisk blogg som heter Food Pharmacy. För att citera skaparna av sidan och deras böcker med deras egna ord så handlar det om "tarmfloror, skyddande bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat". Två böcker finns utgivna av Food Pharmacy och igår blev T. och jag ägare av dem. Tack snälla ni som var här och lämnade paketen (son, sonhustru och två små goa töser).
Vi fick både faktaboken och receptboken fullspäckade med intressant läsning, lockande recept och vackra teckningar.
 
Grönkål
Ingen jul utan grönkål, denna godsak som bjuder på järn, kalcium, fibrer, en mängd vitaminer, antioxidanter mm och dessutom är så gott. Det allra lättaste sättet att få till en sallad med kålen är så som jag gjorde den igår.
 
Några grönkålsblad hackas i mindre bitar och den grövsta blasten tas bort.
I en järngryta fräser man så de krusiga bladen i lite olja.
När bladen mjuknat en aning tillsätts äpple i tärningar samt
lite salt och peppar.
Så är salladen färdig men jag vill gärna kröna den med 
hackade valnötter också.
Vilket skedde igår!
 
Brysselkål
En paj som kan ätas varm, kall eller ljummen passar året om och därför är denna brysselkålspaj perfekt. Brysselkål är inte bara god utan även vacker med sina små huvuden. Den kallas också för rosenkål. Receptet på pajen hämtade jag från ett inlägg jag skrev för snart ett år sedan. Här är det. Den här gången använde jag Oatlys havregrädde och skippade mjukosten. Lika gott blev det ändå!
Bönbullar
Inför gårdagens lilla familjebjudning började jag med att baka bröd. Degen innehöll mixade vita bönor som ger saftigare bullar som även kanske kan förmå en och annan att få i sig extra nyttigheter. Som vegetarian äter jag bönor väldigt ofta och vet att de är rika på fiber, folsyra och kalium. De har också ett högt innehåll av protein och ett lågt innehåll av mättat fett. Men att använda i bröd kanske inte är det vanligaste. Supergoda blev bröden och receptet kommer att återanvändas och modelleras om många gånger, jag lovar!
Bullar med vita bönor
ca. 25 st
ugnen 225 grader
 
1 burk mixade vita bönor
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung
2 msk olivolja
3 dl fint rågmjöl
9-10 dl vetemjöl
 
  • Börja med att blanda de mixade bönorna med vattnet och jästen och bygg sedan vidare med resten av ingredienserna.
  • Ta inte för mycket mjöl utan låt hellre degen bli lite kladdig.
  • Jäs i 30 minuter.
  • Ta upp degen på ett mjölat bord och forma snabbt till två limpor som sedan delas i bitar. 
  • Lägg bitarna på en plåt och jäs i ytterligare 30 minuter.
  • Grädda sedan i ca. 20 minuter mitt i ugnen.
Förstärkt fika
Ja det var lite av det som hamnade på det som jag igår kallade för en förstärkt fika. Alltså lite matigt innan sötsakerna tog vid.
På bordet fanns den här gången brysselkålspaj, tzatsiki, pizzaslices, grönkålssallad, oliver, bröd, fikonmarmelad och ost.
 
För att hedra yngste Londonboende sonen som det här året bytt ut sin familj i Sverige mot en semester i bl.a. Australien, avslutade vi den lilla bjudning med sju sorters kakor på svenskt sätt men där fanns även en plumpudding. Den inhandlades vid senaste Englandsbesöket. Puddingen är fullkomligt späckad med torkade frukter och väldigt kompakt. Törs jag säga att den faktiskt är - god!
 
PS. Vår Christmas pudding var vegetarisk.
Taggar: bönbullar;

Kommentera inlägget här :