Dan före dopparedan

Ljuslyktan var en julklapp på 1980-talet från dåvarande svärföräldrar. Den inköptes i Gamla stan i Stockholm.
 
Sitter i köket och väntar på att det grova julbrödet ska bli färdigt i ugnen. Det doftar gott och är säkert så också. 
Huset är städat, några få paket är köpta och kvällens smaktallrik är uppäten. Här finns ingen julgran, ingen skinka eller andra animaliska produkter till buds inför helgdagarna, men vi har själva valt att ha det så och det känns inte som någon uppoffring. Lugnet vilar över oss och katten sover stilla på en stol. 
En inköpsrunda blev det i eftermiddags för att köpa lite tomtegåvor till barnbarnen. Trodde det skulle räcka med en leksaksbutik men det blev två för att finna det som passade. Butikerna erbjöd mängder av varor och parkeringsplatserna var välfyllda med fordon, men vi behövde inte vänta speciellt länge i de köer som fanns. Dock känner jag att det är superjobbigt att vistas i butiksmiljöerna. Jag får en obehaglig stresskänsla i magen och vill bara därifrån.
 Till vårt eftermiddagsfika öppnades inte en chokladkartong utan shortbread inköpta i London.
Hemma igen efter inköpen blev det lite julfika och sedan gjorde jag lite vuxengodis av sorten rawfood. Då fick jag användning av den kokosolja som fanns med i senaste lådan från Smakbox.
Dadelgodis med kokos
ca 25 st små bollar
 
20 urkärnade dadlar
4 msk kokosolja
4 msk kakao
2 dl mandelmjöl
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker eller motsvarande i vaniljpulver
 
Mixa allt och forma sedan till små bollar. Fukta händerna så är det lättare att forma.
Rull bollarna i kokosflingor eller hackade nötter.
Bollarna innehåller inte "socker" och känns lite torra när man äter dem. Alltså perfekta till söt glögg! 
En tallrik med ovo-vegetarisk mat inledde julen för oss.
 
Efter gemensam köksaktivitet fixade sedan T. och jag lite mat med julkänsla. En liten potatisgratäng, ägghalvor med tångromskaviar, mandelbullar, rödbetssallad och bröd med julost. Därtill en god nubbe och mörk öl. Vi kan verkligen inte klaga.
Rödbetssallad 
2 port.
 
1 msk finhackad purjolök
½ litet finhackat äpple
1 dl finhackade inlagda rödbetor
1 msk creme fraiche (gärna Oatlys)
1 msk majonnäs
1 krm salt
½ krm peppar
 
Blanda allt i en skål. Passa på och gör en dubbel sats när du ändå håller på!
 
 
Taggar: #healthyco, #smakbox, dadelgodis med kokos, rödbetssallad;

Kommentera inlägget här :