Leva här och nu

Jag tittar ut på en gråmulen trädgård där regndropparna fångar mig när de hänger i ribborna som vinrankorna omfamnar. Sakta droppar vi tillsammans ner mot trägolvet som längtar efter sol och värme. Ungefär så upplever jag denna måndag i slutet av januari 2021.
För lite över ett år sedan lämnade jag mitt lärarliv, blev först förtidspensionär och under sommaren fullvärdig pensionär. Många är gångerna då jag tänkt att det var i rättan tid eftersom jag slapp vara kvar i mitt yrke när så mycket förändrades pga viruset som ställer så mycket på spel. Men även om jag inte behöver oroas personligen på en arbetsplats finns det ju runt omkring i hela samhället.
Det tog mig och sonen exakt två veckor att få pusslet klart.
 
Att sitta här vid ett av husets matbord där ett tvåtusenbitars pussel blev färdigt igår är nästan som att befinna mig i en frivillig karantän. Det kändes irrriterande när vi upptäckte att en bit saknades men det är ju så som livet är nu. Alla livsuppehållande behov kan fyllas, kontakter hålls digitalt och det finns sysslesättning i massor att fylla dagarna med, men likt det där svarta pusselutrymmet kan guldkanterna i livet inte göras just nu. De som jag såg framför mig då det var dags att bli heltidsledig: resor, konserter, diverse upplevelser kramar av och till barn och barnbarn. Allt detta står nu på vänt och det är bara att fortsätta ta det lugnt. Jag har det trots allt bra ändå........
Här en liten mix av kamerabilder jag fångat.
 
Glädjeämnen saknas inte och ett är att vi nu monterat en kamera i hönshuset för att kunna följa de fina flickornas liv bättre. tyvärr retas lite med oss och sover oftast ute i sin hönsgård dit kameran inte är riktad just nu. När det är dags för äggläggartider kommer de säkert in i sitt fina hus oftare.
 
Kardemummakryddade havrescones med krusbärsmarmelad och te.
 
Mat, människor och miljöer.
Igår var det söndag och jag blev sugen på scones och när de var färdiga till eftermiddagspausen passade det bra med ett trevligt tv-program som sällskap. Valet föll på Tareq Taylors matresa där han besöker Jerusalem med sin pappa och bror. Inalles är det sex avsnitt och när det var dags för sänggående hade jag sett alla avsnitten. Serien finns på SVT-play.
 
Tareq och hans bror Zafer följer med sin pappa Seif till Jerusalem där han är född. De är där i två veckor och reser runt för att besöka platser och människor som berör dem alla tre. Däremellan lagas och pratas det mat med mycket känslor och kärlek inblandad. Mina scones kändes väldigt enkla när det dukades upp så mycket färgglad lockande mat men nu fyllde jag på inspirationsbanken igen så det är bara att ta sleven i vacker hand och köra på vid grytorna.
 
Äta med ögonen
 
Jag vill gärna att det ska vara mycket färg på tallriken då aptiten ökar på så sätt. I programmet som jag skriver om ovan besöktes flera matmarknader där det dignade av färgglada ätbarheter från växtriket och det gick nästan att känna dofterna som de sände ut. Det är matglädje om något! Jag tillhör den stora skaran av människor som gärna plockar fram mobilen när det är dags för en måltid. En del kan tycka sådant är fånigt men minnet av doften, smakerna och kreativiteten för att skapa maten finns kvar i bilden och därför fortsätter jag att dokumentera för mig och kanske för någon annan. Här är några bilder på senaste tidens måltider här i Skrivis hus.
 
 
 
För fösta gången har jag använt jackfrukt i matlagningen. Jag köpte en konserverad variant som var inlagd i saltlag. När bitarna av frukten kokades i grytan kunde jag efter en stund dra isär bitarna med en gaffel så de trådade sig, precis som pulled pork. Jackfrukt är en ingrediens som kommer att dyka upp här i köket igen, garanterat.
 
 
Som synes på ännu en tallrik finns där rödkål. Jag köpte ett stort huvud av det inför julen och det verkar aldrig ta slut trots att vi haft flera rätter med den goda kålen. Här är rödkålen i sällskap med apelsiner, ruccola, avocado, havreris, en kokt grönsaksröra och panerade spenatpinnar som Findus tillverkat.
 
En av mina favoriträtter är pasta med saffranssås och sparris eller brytbönor. Här blev det nystekta krutonger till och vin i glasen.  
Nu stänger jag för idag då jag måste förbereda mig inför min syskongrupps digitala veckoträff. För en stund sedan plingade det till i mobilen och dagens agenda kom. Enligt den kommer ett av samtalsämnena att handla om omtalade toalettborstar i guld. Det tar aldrig slut på intressanta nyhetsämnen som kan ha ett stort allvar i botten.
 

Kommentera inlägget här :