Klämdag med rosenmarin

Idag är det måndag och imorgon är det dags att inleda trettondagarna som avslutar jufirandet.  Solen skiner och gräset lyser grönt här i Malmö. Temperaturen når knappt över nollstrecket och jag fick skrapa rutorna på bilen när den skulle köras igång för en liten tripp i förmiddags. 
Lamporna i källartrappan har slutat fungera och behövde bytas ut (nu menar jag armaturen). Då vi inte vill besöka några butiker föll valet på att använda IKEAs Click & Collectmöjlighet. En beställning fixades snabbt och lätt, sändes iväg och mot en plockkostnad på 39 kronor (gäller i januari) fick jag besked om ett tidsfönster då varorna kunde hämtas utanför varuhuset. Så smidigt och utan att behöva komma i närheten av andra människor. 
Därför fick bilen lite motion på förmiddagen och T. något att pyssla med ikväll. Bra, eller hur!
Väl hemma igen skötte jag om hönorna som satt och solade sig på sina sittpinnar. Rent vatten och solrosfrön gillade de och tackade med några fina kackel. 
Jag passade också på att plocka några kvistar från rosmarinbusken då det ska bakas focaccia till middagen ikväll. Rosmarin, flingsalt och oliver blir bra på brödet och måltiden för övrigt ska vara pasta med ostsås och ett svampfräs. Allt enligt menyn som jag gjort för januari månad.
När jag kom in ihuset igen plockades det fram en mycket omtyckt bok som jag fick i gåva julen 1987. Den är en facsimileutgåva av en bok som gavs ut 1642. Första gången boken gavs ut var 1628, det år som regalskeppet Wasa seglade sin första och sista tur.
Arvid Månsson som skrev boken bodde i Rydaholm inte så långt från Värnamo. I Rydaholmstrakterna praktiserade han med sina kunskaper som medicus. Den första upplagan skrevs i första hand till herrskapsfolk men förmodligen var även andra läskunniga intresserade. Boken beskriver hur örter kan användas för att läka en mängd olika sjukdomar och krämpr som man stötte på och den bevarade även gamla folkliga traditioner inom läkekonsten. 
I denna underbara bok tittade jag i kapitel 92 och kunde läsa om vilka dygder rosmarin har. Det är 23 sådana som anges och jag väljer tre av dessa. 
 
Rosenmarin bevarar människan för pestilens.
---
Vatten som är bränt av rosenmarin, torkar den fuktiga hjärnan, om det drickes två gånger om dagen, 
två lod tillika.
---
Det värmer den kålla och slemaktiga maga, gör ock så väl att smälta maten.
 
Snart försvinner solen för idag och det är dags för dagens promenadrunda. Nästan sex kilometer blir det när jag väljer att ta den stora Bulltoftaslingan och måhända går det lite snabbare är igår. Skönt är det i vart fall att röra på sig lite extra.

Kommentera inlägget här :