Strumporna på - kokbok del 8

Från våren, över sommaren och till dag har gällt att inga strumpor ska vara på fötterna. Det är så skönt att kunna vifta med tårna i sandaler eller träskor. Men idag kändes det lite svalt så strumporna åkte på. För mig är det största tecknet på att hösten är här för att stanna.
Det var ett himla kacklande på hönan Busan i förmiddags och hon befann sig gärna vid en viss del på gården. När jag lite senare skulle klippa några grenar på häcken vid växthuset förstod jag varför.
Hon hade lagt två ägg i en rabatt vid ett fläderträd. Det ena verkade vara nylagt medan det andra säkert var från igår. Då försvann hon en stund när det började regna och hann säkert inte in i hönsgården och ett rede. Så duktigt av henne att visa mig så jag till slut följde med henne till de fina äggen. Efter att jag tagit hand om dem var det slut på kacklandet. Hönor är kloka djur!
Äggen var hela och hade legat i skugga men för att förvissa mig om att de inte var gamla och legat där länge gjorde jag vattenprovet. Om ägget är färskt sjunker det till botten i ett vattenglas. Ett gammalt ägg flyter upp. Vilket som gällde syns tydligt på bildens vattenglas. 
 
Dags för tomatrecept i kokbok 8
Boken fick jag i present när jag fyllde 50 år och den har använts en hel det. Det är precis som många andra kokböcker en glädje att sitta och "äta av bilderna" som är många och vackra. Ett av favoritrecepten är på en tomatpaj som heter Tarte Paysanne och nu när vi har så mycket solmogna tomater passade det bra att göra en sådan paj. En paj kan ätas varm såväl som kall och med eller utan en sås till. Jag valde att göra en s.k. ratatouille till, vilket är en god grönsaksröra där man kan ta vilka grönsaker som helst men det bör finnas tomater med.
Pajen består av en degbotten som först täcks med en senapssmakande gräddblandning och sedan skivade tomater. Den har alltså ingen äggstanning som många andra pajer har.
 
Tomatpaj
6 port.
ugnen 200 grader
 
Degen:
3½ dl vetemjöl
100 g matfett
1 uppvispat ägg
 
Fyllningen:
3 msk creme fraiche eller tjock grädde
3 msk dijonsenap
ca. 12 halvstora skivade tomater
salt
svartpeppar
4 kvistar timjan
 
  • Låt gärna matfettet mjukna något innan det blandas med mjölet.
  • Blanda sedan i ägget och gör en deg som trycks ut i en låg pajform med avtagbar botten.
  • Blanda grädde och senap och bred ut på degens botten.
  • Lägg på de skivade tomaterna och krydda. 
  • Grädda 30-40 minuter.
  • Det är gott att ringla lite olivolja över pajen när den ska ätas.
 
Det här är de ingredienser som fanns i trädgården till de båda rätterna. Ägg, timjan och tomater till pajen och resten till grönsaksröran.  
 
Ratatouille
ca. 6 port.
koktid 30-60 minuter
Grönsaksröran ska koka tills grönsakerna mjuknat men blir godare ju längre den kokar. Om det blir något över och den får stå i kylen till nästa dag har smakerna hunnit blandas extra bra.
 
Jag använde följande i min ratatouille
olivolja att steka i
2 hackade rödlökar
2 hackade vitlöksklyftor
1 stor grovhackad paprika
1 stor squash
1 bit fänkål
några skivade morötter
1 tärnat äpple
hackad grönkål
1 burk krossade tomater
4 grovhackade färska tomater
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt
peppar
färsk timjan
hackad persilja
  • Värm oljan i en stekgryta och börja med att fräsa lök och vitlök. 
  • Fortsätt sedan med att ta lite grönsaker i taget och stek så de får färg.
  • Häll på de krossade och färska tomaterna samt kryddorna och sjud i minst 30 minuter. 
  • Rör i grytan då och då.
Men som sagt man tar vad man har!
 
Imorgon blir det paj igen men då en äpple- och hallonpaj.
Taggar: ratatouille, tomatpaj;

Kommentera inlägget här :