Söndag med sammanfattning av kokboksutmaningen - del 10

Ömsom sol och ömsom regn är det idag men det hör hösten till och lunchen kunde ändå ätas ute på altanen. Varje dag då vi kan duka upp en måltid där tänker jag att nu är det sista gången det här året men så blir det ännu en. Fast idag var det ändå lite kallt om fötterna (jag hade glömt ta på mig strumporna).
Lunchen idag började med den berömda aptitretaren bruschetta. Ingredienserna är sådant som oftast finns hemma bröd, olivolja, vitlök, tomater, vinäger och basilika plus salt och peppar.
Jag hade knappt  behövt ett recept men inspirationen fick jag från den tionde kokboken i den utmaning jag gav mig själv för knappt två veckor sedan.
Det är många år sedan jag besökte Italien och minnen från den resan såväl som från andra är oftast förknippade med den mat jag åt likväl som annat på platserna som besöktes. Vi bodde i närheten av Venedig men det var först efter en bilresa till Florens som Italien visade sin goda matsida, med grönsaker i mängder och alla fräscha rätter som serverades. Toscana är ett område som ligger i mitten av Italien och huvudorten där är den mycket vackra staden Florens, eller Firenze som den heter på italienska. 1492 föddes en känd person i närheten av Florens i byn Anchiano. Hans namn var Leonardo da Vinci. Så vår aptitretare blev lite speciell idag.
Bruschetta
Tomater delades i bitar och blandades med klippt basilika. På detta saltade och pepprade jag och hällde över lite balsamvinäger.
Jag stekte därefter skivat surdegsbröd som bakades igår. Olivoljan som jag stekte i sögs upp i brödet som blev saftigt och extra gott.
När brödet var stekt, kan även grillas, gned jag in det med en vitlöksklyfta.
Efter att tomaterna fått dra lite hamnade de på det nystekta brödet.
Så här blev surdegsbrödet som bakades igår.
 Jag hade en liten flaska med balsamvinäger från Modena hemma. Modena ligger i en region norr om Toscana som heter Emilia-Romagna.
 
Slutet gott - allt var gott
Jag började min kokboksutmaning med inspiration från de olika kokböckerna som fanns på mina titthyllor i vårt matrum. Av de elva böckerna har jag tillagat eller bakat något från tio av dem. Den elfte boken får vänta lite och står därför kvar på en av hyllorna, men nu med nya kokbokskompisar. Det kändes ganska lämpligt att byta ut böckerna på hyllorna då det är så lätt att de glöms bort i mitt bokskåp annars. Jag kommer med all säkerhet att återkomma med recepttips från de nya men inte så intensivt som de blivit de här veckorna.
  • Min utmaning bestod inte bara av att hämta recept ur böckerna utan även att använda egenodlade ingredienser till viss del. Detta har jag lyckats med och det ger mig även knuffen att odla lite andra grönsaker nästa säsong.
  • Jag har fått anpassa rätterna som lagats så de passat till den meny jag redan gjort till våra middagar.
  • Det har blivit mer bilder tagna än annars, vilket är kul.
  • Min blogg har varit extra aktiv den här perioden, också kul. När jag har suttit i köket på kvällen för att sammanfatta varje dags köksresultat har T. kunnat titta på något program som han uppskattar på egen hand. Win-Win!
  • Idag fällde T. kommentaren, -Vad mycket du bakar hela tiden, och det har han rätt i. Men han har aldrig protesterat utan snällt varit min smakkamrat. 💕
Tack alla fina böcker för hjälpen och välkomna ni nygamla här nedanför!
 
Linslusen Snorkfröken
Taggar: bruschetta;

Kommentera inlägget här :