Det närmar sig.....

Snart är december här med en massa olika traditioner på lut. Då tänker jag inte på julklappar utan alla dofter, färger och smaker som vinterns traditionella mat och drycker innehåller. Vi använder kryddor som förr var rena lyxen och där vissa köptes på apoteken. Kanel, kardemumma, saffran, nejlika och peppar för att bara välja några.
 Det allra första stadsapoteket i Malmö hade ett lejon som sin symbol. Det var det första som fick ett privilegiebrev från kungen att vara ett apotek i staden. Detta var redan 1571. 1731 öppnade ännu ett apotek i Malmö som fick heta Örnen. 1896 byggdes ett nytt apotek Lejonet som när  det öppnades ansågs det vara Europas största. Bilden visar detta apotek som numera är ett s.k. kulturapotek i statens ägor.
Många av kryddorna fraktades förr med karavaner därifrån de odlades och hamnade sedan på olika försäljningsplatser som i Venedig. 1731, samma år som Malmö fick sitt andra apotek startade också Ostindiska kompaniet i Göteborg. Deras båtar seglade till Kina och köpte på sin resrutt upp siden, porslin, te, kryddor och andra lyxvaror. Många av kryddorna användes då som nu som läkemedel och de kryddor vi använder i julens glögg anses vara bra för mag- och tarmbesvär. Så ta gärna ett glas glögg innan julmaten. Glögg har för övrigt fått en egen temadag, den 1 december. Så nu väntas glögg både på söndag då det är första advent och på tisdag när glöggens egen dag infaller.
 
Igår gjorde jag årets första hemgjorda glögg. Nu står den i ett dygn för att suga åt sig alla smaker i kryddorna innan glöggen ska silas.
Här är alla ingredienser till glöggen blandade i en kastrull där den ska sjuda (inte koka) i 15 minuter. Sedan vilar den i ett dygn i ett svalt utrymme.
 
Skrivis vinglögg
1½ liter vin, gärna sött åt portvinshållet
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
2-3 stjärnanis
12 hela nejlikor
juice och skal från ½ apelsin
ca 1 dl socker 
 
Jag använde hemgjort vin med mycket sötma. Om man köper vinet kan man ta 1 tredjedel sött och två tredjedelar vanligt vin. I annat fall går det också att söta lite extra. Glögg ska ju vara relativt sött i smaken. 
När glöggen har silats håller den hela julmånaden men jag tror att här kommer göras glögg flera gånger. När december sedan är över brukar de flesta vara mätta på glöggsmaken.
 
Det blev lite pepparkaksbakning igår också. Det doftade så gott med alla kryddsmakerna som sätter igång minnen från förr.
 
 
Taggar: vinglögg;

Kommentera inlägget här :