Det är på barnen man märker att tiden går

Idag fyller mitt äldsta barnbarn Leo 11 år. Ikväll blir det därför ett digitalt kalas för att fira honom. Bilden togs vid ett kort besök i somras när Leo bekantade sig med våra hönor. En stor kram till honom! 💕
Som kalasfika har jag på vårt bord tänkt servera saffransostkaka och recept på den lämnar jag i slutet av det här inlägget.
OBS! På dagens kalas kommer det inte att serveras starka drycker. 
 
Dagen efter första advent
Så här såg det ut idag utanför köksfönstret, när årets första snö fallit i Malmö. Kanske för att stanna, kanske försvinna. Det vita ser ut som florsocker och ger mig ingen anledning att ta fram en snöskyffel. På vägarna kan det däremot uppstå problem när temperaturen befinner sig runt nollan. Så ta det försiktigt!
 
I lördags kom två barnbarn hit då deras föräldrar var upptagna med något under förmiddagen. Flickorna sysselsatte sig själva med Barbielek och filmtittande men vi spelade även Alfapet, barnvarianten. Det är så intressant hur barn i olika åldrar spelar spel. Teknik, tålamod, samarbete och fusk eller inte testas vid sådana tillfällen.
Inte alla som vill vara med på bild.
 
Efter några timmar kom föräldrarna åter, men inte ensamma utan en liten söt hundvalp vid namn Hasse följde med. Att valpen skulle hämtas visste barnbarnen om men de hade varit knäpptysta om denna hemlis. Nu finns det ännu en söting att tycka om!
 
När vi ändå var i farten med spel plockades den vuxna varianten fram och det är bara att konstatera att spela på det analoga sättet är det bästa.
 
Saffransostkaka
 
4 portioner
ugnen 225 grader + 175 grader
 
1½ dl grötris 
3 dl vatten
3 dl havremjölk
en nypa salt
 
Börja med att koka en gröt av ingredienserna ovan. Koka på svag värme under lock i 30-40 minuter tills riset mjuknat. Ta extra vätska om det behövs.
 
½ dl sötmandel skållas och rivs.
(Jag tog flagad sömandel som hackades fint)
 
3 droppar bittermandelolja
3 dl växtbaserad grädde
2 msk socker
2 msk majsstärkelse
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 kuvert saffran
 
Rör ihop gröten med alla övriga ingredienser och blanda väl.
Häll smeten i en penslad form som rymmer 1 liter eller ta flera mindre formar. (Minska då på gräddningstiden.)
Grädda kakan i mitten av ugnen i 225 graders värme 30 minuter
Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 20-30 minuter 
Taggar: saffransostkaka;

Kommentera inlägget här :