Nu i slutet av året är det god tillgång och bra priser på citrusfrukter. Clementiner är en småcitrus med många fördelar som god, lättskalad och vitaminrik, så varför inte ladda upp i fruktskålen! Dessutom luktar det så gott från en nyskalad citrusfrukt. De tre frukterna som jag placerade på bordet för fotografering finns inte längre utan där ligger bara skal och jag är den skyldiga.

För några dagar sedan tog jag en bild på en nyutslagen ros i trädgården, så vackert den lyste ikapp med solen. Intill rosen har småfåglarna fått några matplatser som de gärna besöker men vi håller avstånd till hönshuset då det varnas för fågelinfluensa. Som om det inte skulle räcka med corona!


I mitt förra inlägg berättade jag om att vi börjat repristitta på Bondfilmer. En bilbild från en av filmerna fanns med i inlägget och den tog jag 2016 i London. I film nummer tre med namnet Goldfinger dök så bilen upp. Precis som en av mina vänner på FB skrivit i ett svar på mitt inlägg. Goldfinger hade premiär den 17 december 1965.

Igår såg vi den fjärde filmen, Åskbollen (Thunderball) från 1965 och med den filmen börjar jag känna igen den modernare Bond och hur filmerna byggs upp. De tre första filmerna kändes mer på experimentstadiet. Negativt med Åskbollen tycker jag var den utdagna undervattensstriden med harpuner och knivar som vapen. Det blev helt enkelt för mycket.
Innan vår film igår serverade jag vegoburgare med nybakat bröd. Det smakade bra!

Burgarna var från Anamma och bestod av seitan och shiitake, brödet bakade jag med havregryn i och penslade med havremjölk innan sesamfrön lades på.

Thekakor med havregryn
Detta behöver du till 10 stycken :
2 ½ dl vatten
1 ½ dl havregryn
25 gr margarin
½ pkt jäst
1 msk honung
½ tsk salt
4-5 dl vetemjöl
Så här gör du för att baka det goda brödet:
Grädda i mitten av ugnen ca 8 min.
Detta behöver du till 10 stycken :
2 ½ dl vatten
1 ½ dl havregryn
25 gr margarin
½ pkt jäst
1 msk honung
½ tsk salt
4-5 dl vetemjöl
Så här gör du för att baka det goda brödet:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka upp vattnet och häll det sedan över havregrynen som du lagt i en degskål.
- Klicka sedan ner margarinet och låt allt svalna till 37 gr.
- Smula ner jästen i grynblandningen. Tillsätt socker och salt. Blanda väl och tillsätt sedan det mesta av mjölet.
- Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och jäs i 15 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 min.
Igår kom en bok på posten. Den har jag köpt med anledning av släktforskning bl.a. Boken är en minnesbok från då Nässjö Sparbank firade 75 år. Året var då 1947 och eftersom jag är född där i staden kan det vara kul att läsa och se bilder från hur staden utvecklades under en del av mina anfäders tid. I boken som jag bara hunnit bläddra lite i finns en bild på sjön vid huset som var mitt första hem. Runnerydssjön var där jag lärde mig åka skridskor och där pappa och andra körde "isrally" på vintrarna. Vid ena sidan av Runnerydssjön ligger Nåssjö station som var en stor knutpunkt för tåg i sex riktningar, Stationen invigdes 1864. Pappa jobbade vid SJ i några år liksom en hel del andra i släkten. Bilden är från senare delen av 1800-talet.
