Kalendrar nya som gamla
på många minnen kan samla.
Likadant kan olika recept göra
som vi mellan generationer vill överföra.

Vita pepparkakor är ett minne jag har från min egen barndom. På skyltsöndagen brukade vi syskon få vita pepparkakor efter promenaden genom staden då vi tittade i skyltfönstren. På den tiden bodde jag i Nässjö och då var det inga butiker som hade öppet på söndagar. De vita kakorna hängdes i vår gran och vi naggade dem lite i kanterna då och då. När det sedan var julgransplundring i januari smakade inte kakorna så gott längre, dammiga var de minns jag. Ett pynt som var typiskt se men inte äta! Vid lite efterforskning har jag nu hittat ett recept som verkar ge något godare vita pepparkakor och beger mig därför ut i köket för att baka.

Bilden kommer från recept.se dit jag länkar.


Igår tändes julgranen på vår altan. Det är en liten fin gran. Vi slipper nu eventuella barr i huset men kan ändå se juleljusen genom stora fönster som finns ut mot altanen. Det var stämningsfullt när vi kunde skåda ljuset då vi testade årets Blossaglögg.
Gubben Pettson visste hur en gran skulle fixas, god hjälp fick han av Findus och hönorna. Våra hönor däremot bryr sig inte om sådant men blir väldigt glada nu när det serveras lite extra goda maträtter till julen. Vad de däremot inte får är godiset som ska göras nu i veckan.
Dagens julgodistips.
Kokosbitar
smakar som Bounty
Blanda följande i en kastrull och koka i 5 min.
50 g margarin, ½ dl vit sirap, ½ dl florsocker, 2 dl matlagningsgrädde.
Tillsätt 1 påse kokosflingor.
Häll upp smeten på ett bakplåtspapper och ställ kallt.
Dela sedan i bitar.
Smält 175g blockchoklad och doppa bitarna i chokladen.
Lägg bitarna på ett nytt bakplåtspapper för att kallna.
Förvaras kallt.
Mumsiga till kaffet.