Lucka 18 i kalendern

 
Gröten alla dyrka
gröt ger mod och styrka.
Det är i sin ordning
att varje skåning,
med gröt ska fylla 
sin mellersta våning.
 
(text på en gammal grötskål)
 
 På större gårdar var det förr vanligt med vällingklockor som man ringde i när det var dags för en måltid, när arbetsdagen skulle börja eller när det uppstod en brand eller annat.

Välling betyder ju annars en lättflytande gröt.

Bänkavälling var något man förr serverade. Det var veckans rester som blandades i en ho och värmdes. En dåtidens pyttipanna.

Numera är det populärare med gröt än med välling och de flesta hushåll köper sin risgrynsgröt färdigkokt i en plastslang klar att värmas. Så gör inte jag nu till jul då den hemkokta gröten blir så mycket godare. Om det blir någon gröt över kan man göra en 

 
Ris à la Malta
4 port


 1 1/2 dl vispad grädde
3 dl kall risgrynsgröt
 1 tsk vaniljsocker
 2 apelsiner

Gör så här

Vispa grädden i en skål. Blanda i gröt och vaniljsocker.

Skala och skär apelsinerna i bitar och rör ner i skålen

.................

En variant är att blanda ner ananasbitar istället för apelsin.

 
 
 
Taggar: ris a la malta;

Kommentera inlägget här :