
Här stickas och knåpas för full rulle
till fikat serveras en surdegsbulle.
På bordet står ett ljus och lyser
hoppas inte våra höns i sitt hus nu fryser.
Läser om Lille Vigg som med julvätten far
dit hästarna med bjällerklang honom tar.
Snart hans mor från butiken är tillbaka
med hvetebröd och pepparkaka.
Vigg får gåvor, strumpor och skor
tänker på vätten som där ute någonstans bor.

Lille Viggs äfventyr på julafton, av Victor Rydberg, 1871.
Under den senare delen av 1800-talet blev tomten mer och mer en sagofigur än en figur från verkligheten. Den gamla tomten hade inte helt försvunnit men han tyckte inte om att vara där det var ljust och när elektriciteten blev vanligare drog han sig tillbaka till trakter där han trivdes bättre.
När Victor Rydberg (1828-1895) gav ut sin bok "Lille Viggs äventyr på julafton" hade han en del egna tolkningar om tomtegubben. Rydberg var född i småland, i Jönköpingstrakten, och där var vättarna vanligare än tomtar. Därför fick hans sagofigur vara en julvätte som for omkring och delade ut julklappar. Detta var nytt för tidigare hade tomten inte gjort så utan han hade få ta emot gåvor som tack för sitt arbete på gårdarna.


För några år sedan bakade jag äggfria mjuka apelsinkakor till julen. Imorgon är det dags att plocka fram bakingredienserna igen. Idag fick jag flera apelsiner, i matleveransens andrasorteringskasse med frukt och grönt, så de ska användas.
En god kaka är inte så fel till julen och vad passar då om inte en med apelsinsmak i. Jag använder inte ägg i min bakning längre och därför görs den här kakan med spadet som finns i kikärtsförpackningar. Spadet kallas för aquafaba. Passa gärna på att dubblera receptet. När kakorna sedan serveras kan de pudras med florsocker eller dekoreras med en glasyr. Apelsinkakan kan förstås ätas som den är också. För övrigt passar den mycket bra till glögg likväl som på ett gottebord.
Mjuk apelsinkaka utan ägg (1 kaka)
- 2 dl strösocker
- 1 dl aquafaba
- 3 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- ½ krm salt
- 100 g smält mjölkfritt margarin
- 1 stor apelsin, saften och rivet skal
- 1 dl havremjölk eller liknande
- Värm ugnen till 175 grader och smörj samt bröa en bakform.
- Vispa aquafaba och socker så det blir pösigt.
- Häll i de torra ingredienserna i den vispade blandningen. Rör ner det.
- Så är det dags för de sista ingredienserna.
- Rör ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i den förberedda formen och grädda mitt i ugnen.
- Kakan är färdig efter ca 35 minuter. Testa med en provsticka så kakan inte är kladdig i mitten.