Helgen har varit lugn

Bastun fick jobba igår på kvällen och så har det varit nu några lördagar. Därför har en för oss ny tradition startat. Det är så avstressande och skönt med en timmes värme varvat med svalt duschande (och kanske en öl). Tänk att vi använt denna fantastiska bastu som vinförråd och annat som måste ha en förrådsplats! Men nu är det nya tider och bättre tider som inletts.
 
Andra val och kanske därmed bättre framtid är vad många människor bör få upp ögonen för. Det är budskapet som media förmedlat den senaste tiden. Enligt en ny stor vetenskaplig forskningsrapport med forskare från olika länder kommer nu med budskapet att vi borde äta betydligt mer grönsaker och frukt, och mer än halvera mängden kött. Det har räknats ut att en daglig köttmängd på högst 14 gram, den röda fliken i cirkeldiagramet ovan, kan både hälsan och miljön må bättre. Allt detta krävs för att rädda planeten, och göra den hållbar tills år 2050 då vi förväntas bli mer än 10 miljarder invånare.
Som varande ickeköttätare ser jag ingen svårighet i att äta som det rekommenderas men vet att massor av människor gör det. Det är en svår nöt att knäcka då mat och matval innebär att så mycket känslor och åsikter triggas igång.
Här är en bra statistiköversikt från en del av forskningsrapporten EAT- lancet.
 
Jag fortsätter mina hemkunskaplektioner i hälsans, ekonomins samt miljöns tecken. Den här veckan ska mina sjuor göra en libanesisk linssoppa, åttorna en vegetarisk pizza och niorna ska baka havrekex. Innan det är dags för eleverna att använda recepten testar jag alltid hemma om de är bra eller inte.
Havrekexen provbakade jag i fredags och de är lättbakade och goda. Serverade med en ost och grönsak till passar de som ett mellanmål, på en ostbricka eller som alternativ till fredagssnacksen. Den här gången är de smaksatta med oregano.
Vet du namnet på redskapet på bordet?
Havrekex ca. 25 st.
Ugnen  200º
  • 75 g mjölkfritt smör
  • ½ dl havremjölk
  • 1½ dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm salt
  1. Ugnen värms och bakplåtspapper placeras på en plåt.
  2. Smöret får smälta i en kastrull.
  3. Mjölken tillsätts i smöret och kastrullen tas från värmen. Svalna lite.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  5. Häll över smörblandningen och blanda snabbt med en sked.
  6. Ta upp degen på en bänk och arbeta den lite till en deg.
  7. Kavla ut degen till en rektangel.
  8. Skär med hjälp av en sporre eller kniv degen i 25 bitar som flyttas över plåten. 
  9. Nagga bitarna med en gaffel.
  10. Grädda mitt i ugnen ca.10 minuter.
 

Taggar: havrekex med oregano;

Kommentera inlägget här :