God mat ger tomma fat

Kvällens middag är uppäten och T. har diskat efter oss. Som det oftast är så blir det inga rester kvar som behöver kastas. Därför bidrar vi inte mycket till det där sopberget som kallas matsvinn. Om man bara använder ett sunt förnuft, planerar inköpen av matvaror, kanske gör en inköpslista och matsedel plus vet hur bäst - före - datum fungerar så är mycket vunnit. FN har satt upp som ett globalt mål att halvera matsvinnet 2030. Det är inte många år dit så det gäller att skaffa sig bra hållbara vanor om det inte redan är gjort.
På tal om goda vanor är grötfrukost en sådan. Inte för att vi äter gröt ofta här men det är ju så himla gott och borde verkligen stå på bordet betydligt mer än vad det gör nu. I morse testade vi en ny sorts grötblandning och det var så in i norden gott. Dessutom otroligt mättande. Som synes på påsen bakom tallriken var det en fullkornsgröt med råg- och havreflingor smaksatt med plommonbitar och solroskärnor. Rena lyxgröten som kröntes med en klick hemkokt äppelmos. Vi testade också en ny "mjölkersättningsprodukt" gjord av ärtprotein. Även den var en hit.
 
Bäst-före-datum kan ställa till med det har bl.a. programmet "Maträddarna", som jag skrivit om i ett tidigare inägg, försökt belysa. Så många människor det finns som är livrädda för att äta ett ägg, dricka mjölk eller annat som har fel datum.
Vattenkannan med ägg visar på ett bra sätt att testa om ägg är färska eller gamla. Sjunker ägget är det ok att använda  men om det flyter upp till ytan är det äldre. Bilden har jag lånat från en sida på nätet som gjorts av Konsumentföreningen Stockholm.
Innan du eventuellt kastar något livsmedel vore det bra om du TITTAT, LUKTAT  och SMAKAT på det. 
Vi använder inte ägg så ofta längre. Från att ha varit vegetarian i över 18 år och nu i snart 1 år mestadels vegan har nästan allt animaliskt fasats ut här hemma. Vi har tillåtit oss ägg till frukosten på helgerna men plötsligt känns det inte lika nödvändigt längre. I matlagning använder jag kikärtsspad, chiafrön eller no-eggpulver som ersättning. Ett tips är också att göra en fantastiskt god röra av tofu. 
Scrambled tofu med avocado och grova mackor med vegetarisk pastej och morotsmarmelad. Tofun kan lätt ersätta en traditionell äggröra. Glaset innehåller tranbärsdricka.
 
- Smula tofu i en stekpanna och fräs den en stund. Krydda med salt, peppar och lite gurkmeja. När tofun fått en aning färg hälls lite vegansk matlagningsgrädde över så rätten blir krämig.
 
Morotsmarmelad är nog en av de godaste frukostmarmelader som finns (iaf för tillfället). Jag ska koka en ny omgång imorgon och återkommer då med ett recept på det.
 
 
Taggar: scrambled tofu;

Kommentera inlägget här :