Grönkål till julen ( 2 ) - 2018

 
Grönkål - denna så underbart goda och nyttiga grönsak måste bara finnas med vid julens måltider. Den smakrika kålen som även kallas kruskål är rik på c-vitaminer, järn och kalcium. Den innehåller även protein och mycket annat som kroppen behöver. Jag har aldrig odlat grönkål själv men kanske det vore något för nästa säsong. Det finns så mycket jag skulle vilja ha i våra odlingslådor så det är nästan läge att skaffa större tomt. 
Bland det enklaste sätten att servera grönkålen till all julmaten är en ljummen sallad som jag gör så här:
 
Några blad grönkål repas från den grova stjälken och hackas i grova bitar.
Dessa bitar får fräsa en stund i olja
Ett äpple delas i bitar med skalet kvar och det får fräsa med på slutet.
Lite salt och peppar pudras över.
En näve hackade valnötter, pumpakärnor eller solroskärnor 
strösslas slutligen över hela skapelsen.
 
 
Efter jobbet och bussresan hem var jag riktigt trött och trodde knappast att det var möjligt att orka göra någon större insats i köket. Men som vanligt blev jag pigg efter en mugg kaffe, en kram och lite småprat vid köksön. I kylen fanns ett knippe grönkål som plockades fram tillsammans med lite andra ingredienser och beslutet blev att göra några pajer. En mindre till dagens middag och en lunchlåda plus två större till julhelgen. Veganska förstås och den här gången använde jag mixad tofu istället för ägg. Mjölkfri riven ost fanns hemma men för att få upp smaken ytterligare tog jag även en rejäl klick Oatly på mackan med tomatsmak.
 
Det tog en stund innan maten blev klar men resultatet blev lyckat och det tar inte så mycket längre tid att göra flera pajer på en gång. Receptet är alltså till de tre pajerna som syns på bilden men är lätt att halvera eller dubblera efter eget tycke.
Grönkålspajer (2-3 st)
250 g mjölkfritt margarin
5 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
3 msk kallt vatten
2 krm salt
 
Blanda allt till degen, gärna i en matberedare.
Tryck ut degen i pajformar med låga kanter.
Nagga degen med en gaffel.
Låt formarna vila i kylskåpet under tiden 
ugnen värms till 225 grader.
 
När ugnen är varm förgräddas pajdegarna i 10 min innan fyllningen läggs i.
Sänk därefter ugnens värme till 200 grader.
 
Fyllningen
 
250 g färsk grönkål
1 hackad gul lök
1 msk olja
200 g naturell tofu
2 dl havremjölk
2 dl havregrädde
2 dl riven mjölkfri ost
½ dl smaksatt mjukost av typen Oatly eller liknande
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
 
  1. Ta bort den grova stjälken från grönkålen. Hacka resten grovt.
  2. Fräs grönkål och den hackade löken i oljan tills allt mjuknar.
  3. Mixa det sedan.
  4. Mixa därefter tofu, grädde, mjölk och ostarna och blanda det sedan med de mixade grönsakerna.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. Fördela smeten i de olika förgräddade pajskalen och sätt in mitt i ugnen. 
  7. Efter ca. 40 minuter är pajerna färdiga.
Servera förslagsvis med en klick
mjölkfri creme fraiche blandad med vegansk majonnäs
som kryddats med valfria kryddor.
Grönkålspaj, hemgjorda grönsaksbullar och en kall sås.
 
Taggar: grönkålspaj;

Kommentera inlägget här :