Utrensning och veganglass

Fick ett ryck idag och började rensa ut i pappershögarna i skåpen som huserar skolmaterial. Kände att en hel del blivit inaktuellt och det skadar aldrig att städa. Att göra sådant kan ibland ge energi och en välbehagskänsla. När man går igenom sådant som samlats på hög bereds ju plats till nytt eller så ordnas fria luftiga ytor vilket inte är så dumt. Gamla tidningar tittades igenom en sista gång och inte en enda sida sparades. Just idag kände jag varken ny energi eller en välbehagskänsla av utrensningen men kanske nästa gång så det gäller att inte ge upp.
 
Har stickat lite och samtidigt tittat på några gamla avsnitt från humorgruppen Grotescos alster. Satir av hög klass handlar det om och de är väldigt duktiga att träffa rätt med sin humor. Jag håller helt med Sylvia Balac när hon skriver så här i en Aftonbladskrönika efter den senaste säsongens två första avsnitt:
 
"Bra satir blottlägger brister, tillkortakommanden och hyckleri, och i en tid av populism och polarisering är det extra viktigt att det finns röster från sidlinjen som vågar peka ut nakna kejsare och tomma tunnor. Och det gör Grotescogänget skickligt i Hasse & Tages anda av intellektuell skärpa, humanism – och rent trams."
 
På tal om Hasse så dyker han upp här i ett Grotescoklipp. Lyssna på honom när han berättar om metahumor.
 
Dagen har även bjudit på en god hemgjord veganglass med havreingredienser från Planti. Först kokade jag en del av ingrediensrna sedan kyldes de ner för att så småningom köras i vår glassmaskin. En god vuxen kaffesmak var det på glassen som passade oss perfekt. Här är receptet.
Som om det inte räckte med havre i glassen så hade vi det även på middagstallrikarna. En för mig ny produkt testades. Frebaco kvarn som sedan 1979 förädlat spannmålsprodukter från den bördiga Västgötaslätten gör flera sorters matgryn bl.a. det lite mer kända matvetet. Mathavret idag smakade bra men tar nog ändå lite tid att vänja sig vid då associationen lätt går till havregrynsgröt. Men jag kör på och snart syns det på våra tallrikar igen. Bra gjort Frebaco!
 
Mathavre med en saffranskryddad grönsaksgryta och en god kall dillsås.