Rapport från dagens Elevens val

Som jag utlovade igår kommer här en rapport från mina pass om mattraditioner under 50 år i Sverige. Dagens båda elevgrupper bestod av vardera 16 elever med ungdomar som går i åttan och nian. Mixade grupper åldersmässigt  samt både pojkar och flickor. En lottdragning avgjorde hur grupperna sattes samman. Efter en peppande inledning om varför valet hamnat på mat under just perioden 1950-1990, då eleverna ännu inte var födda inledde lektionerna. Recept delades ut och matlagningen tog vid. Sedan fick eleverna själva ombesörja att duka upp sin mat inför provsmakningarna. Avslutningsvis fick de ge en röst till varje rätt som de tyckte var ok. 
Först ut var mat från 1950-talet.
En tid då många kvinnor började arbeta utanför hemmet och då matlagningen skulle gå snabbare hemma. Djupfrysta varor och pulverprodukter började dyka upp i affärerna liksom många nya konserver. Den här maten uppskattade eleverna. Färdiga köttbullar finns ju fortfarande och även pulvermoset gillade de. Något som förvånade mig var att den inlagda gurkan skulle vara så populär.
Inlagd gurka (pressgurka)
1 liten gurka
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker 
1 1/2 dl vatten
klippt persilja
 
Skiva gurka tunt.
Blanda ihop resten av ingredienserna i en skål
och lägg gurkan i det.
Sedan kom 1960-talet.
Det var en tid då svenskarna började resa utomlands och en hel del nya maträtter blev vanliga. De första pizzeriorna öppnad i Stockholm och därför gjorde vi en Pizza Margharita. Tomater, mozzarella och färsk basilika bildade den italienska flaggans färger. Pizza brukar vara väldigt uppskattat men så avskalad som den här var blev det ingen hit. Eleverna saknade vanlig ost, oregano och den så oftast använda skinkan.
På 1970-talet dök det upp frukter i maten och då av det lite exotiskare slaget. Ananas tillsammans med grönsaker, grädde , chilisås och kassler känner många lite äldre personer igen som Hawaiikassler. Vi gjorde en variant med rökt kalkon. Den här rätten fick minst glädjerop. Inte ens riset som serverades till var uppskattat.
Under 1980-talet ville vi ha mat som kunde förberedas och sedan ätas kall. Rostbiff och potatissallad är ett sådant exempel. Trots att jag berättade att rostbiffen var bland det dyraste jag köpt in till hemkunskapen så var det inget uppskattat inslag. Däremot potatissalladen var ok.
Recept på potatissalladen. I receptet från ICA används creme fraiche men vi tog gräddfil.
 
Till detta decenium bjöds det också på en dessert. En del av er kommer kanske ihåg varma päron med  After Eight. Reaktionen efter desserten lät inte vänta på sig men inte så som jag trott. Varma päron, nej fy hörde jag. De smakar ju inte päron och sådan choklad är det bara vuxna som gillar. Hmmmmm
1990-talet var också representerat och då med en tacopaj serverad med majskorn. Tyvärr hann den inte bli färdig när jag tog bilderna.
Ytterligare en sak gjordes och det var en uppskattad måltidsdricka som ger 2 liter som sedan kan spädas ytterligare.
Citron- eller limedricka
ca. 2 liter färdig dricka
1 liter vatten
5 dl socker
2 tsk citronsyra
saften från 2 citroner eller 4 limefrukter
 
Koka upp vattnet med sockret.
Tag bort grytan från värmen och tillsätt citronsyran ocg fruktsaften.
Låt drickan svalna och späd den sedan efter smak.
 
Sammanfattningsvis var det en trevlig dag med duktiga matlagande elever som dock var väldigt rädda för att smaka på den obekanta maten. Köttbullarna fick högst betyg liksom den inlagda gurkan och drickan. 
Likheterna med det bekanta TV-programmet Historieätarna var slående men ungdomarna jag hade att göra med idag var inte alls så välvilliga att testa obekanta smaker som programledarna i den serien. Det fanns dock några elever som sa att de hade smakat på några av rätterna tidigare när de besökt mor- eller farföräldrar men våra ungdomar från andra länder såg mest frågande ut och undrade vad det här var för konstig mat. En flicka frågade om det var stenåldersmat och om det fanns kebab som alternativ. 
Så det var alltså tur att den kära köttbullen fanns med som en räddning och den verkar hålla sig kvar trots att tiden går.
 
PS.
Efter det första matlagningspasset blev det en hel del rester och jag tänkte därför att det kanske kan uppskattas av personalen. Jag dukade upp ett rullbord med maten och skulle precis bege mig mot personalrummet då det bankade på dörren.
Utanför stod fem pojar från andra klasser i årskurs nio. De frågade mig:
- Har du någon mat att bjuda på? Maten i matsalen var inte god idag så vi är hungriga.
- Javisst sa jag, kom in och ta för er från vagnen här.
Pojkarna tittade på mig för det var nog inget svar de räknat med, men de kom in. Tallrikar sattes fram och de åt upp nästan allt som var kvar. En halvtimme satt de och småpratade med varandra och diskade även sina tallrikar innan de gick igen.
- Vad gott det här var,  sa de innan dörren stängdes igen.
Det blev alltså ingen mat till personalen den här gången.
 
Maten på hemmaplan då?
Idag serverade jag en morotssoppa med nybakat arabiskt bröd. Mycket gott och här var det inga misstänksamma kommentarer utan vi åt och blev nöjda. ;)
 
Morotssoppa med curry
2-3 port.
 
olja 
500 g skivade morötter
1 hackad gul lök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
1 tsk curry
salt
peppar
 
  1. Fräs morötter och lök i olja i en stekgryta.
  2. Tillsätt vatten, buuljongtärning och kokosmjölk samt curry.
  3. Koka upp och sjud sedan i 10 minuter.
  4. Mixa sedan soppan och smaka av med salt och peppar.
 
 
 
Arabiskt bröd
 
1 långpanna
ugnen 250 grader och sedan 200 grader
 
4 dl ljummet vatten
25 g jäst
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
ca. 8 dl vetemjöl
+
nigellafrön och sesamfrön
 
  1. Blanda jästen med vattnet. Tillsätt oljan, saltet och sockret.
  2. Ta sedan mjölet i omgångar tills degen släpper kanterna på bunken.
  3. Täck bunken med plast och låt den jäsa ca.45 minuter.
  4. Värm ugnen till 250 grader.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  6. Häll ut den jästa degen på plåten och tryck ut den med fingrarna. 
  7. Stö på frön.
  8. Jäs i ytterligare 30 minuter.
  9. Sätt in plåten i den varma ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 200 grader.
  10. Grädda tills brödet blir gyllengullt. Det tar ca. 25 minuter.
  11. Låt brödet svalna under en bakduk så blir det mjukt.
 

Taggar: arabiskt bröd, inlagd gurka, morotssoppa;

Kommentera inlägget här :