Pyttipanna = bonusmat

När stora mathelger eller fester lider mot sitt slut är det inte ovanligt att det finns rester kvar i kylen som kan bli till nya maträtter. Lite som bonusmat, ja nästan som gratis. Det gäller bara att tänka till lite för att se vad som kan skapas av olika ingredienser eller rester som inte riktigt räcker till en egen "originalrätt". Att väla soppåsen för användbara rester finns inte. Igår var det ju en lasagne till middagen, där grönsaker av alla de slag och julostkanten användes. Pizza, varma smörgåsar, pajer, sallader och mycket anat är också perfekt att göra av "det där lilla som blev över". Pyttipanna är en sådan rätt och den fick därför bli dagens rätt hos oss. Nu hade jag ingen kokt potatis på lut men det fixades snabbt genom att skala, tärna och kokas i 10 minuter. Mer behövs inte då den ändå ska stekas sedan. De tre potatisarna fick sällskap av 2 tärnade morötter och en liten bit rotselleri.  Sedan var det bara att steka de kokta rotsakerna med lök, purjolök och en halvtråkig röd paprika plus den där quornskinkan som inte blev uppäten när det begav sig. Kryddning efter behag och pytten var färdig.
Tillbehör var självklart stekt ägg, inlagda rödbetor, ättiksgurka och lite av julens rödbetssallad.
( Tar den aldrig slut? )
Snaps till maten? Ja nästan, fast i form av Gammel Dansk som är så bitter så det knyter sig i munnen. Ska visst vara bra för att säga farväl till förkylningar.
 
 
 
På matsedeln var det även en dessert inplanerad och den gjordes men då middagen gav så stor mättnad fick den bli till kvällsgodis när vi tittar på den serie som just nu följs av oss. Jessica Jones heter den och finns på Netflix.
 
Desserten innehöll saffran som är en av de goda kryddorna från landen i öster. De som ska finnas med som en röd tråd i januari enligt vad jag berättade om igår. På Gotland görs ofta en saffranspannkaka och då det kom många sjöfarare med kryddlaster till Visby förr så har den goda ugnspannkaka gamla anor. Den görs med kokt risgrynsgröt som blandas med mandel,ägg, vanilj och saffran. Min pannkaka innehöll inte mandel utan jag hade rostade hackade valnötter som tillbehör istället Jag gjorde en liten sats lagom till en tunn pannkaka som vi två kan dela på ikväll - om vi orkar. 
 
Saffranspannkaka
2 portioner
 
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ paket saffran
½ dl mjölk
3 dl risgrynsgröt
ev. 2 msk mald mandel
 
Vispa ihop ingredienserna och lägg smeten i en smord liten form.
Grädda i 200 graders ugn. Kakan är färdig när smeten stelnat och fått fin färg.
Det tar 20 - 30 minuter beroende på tjockleken.
 
Risgrynskaka heter pannkakan om den görs utan saffran och det är minst lika gott.
Serveras med sylt eller en saftsås. Så gjordes den på julaftonskvällen hos oss.

 
Taggar: saffranspannkaka;

Kommentera inlägget här :