Ät mer soppa - inte bara på torsdagarna

 
"Torsdagssoppan har sin grund i det katolska Sverige på medeltiden, där man fastade på fredagen. Det gällde då att äta ordentligt på torsdagen."
 
Ovanstående kan läsas i ett av de moderna faktaplatserna som finns att tillgå, Wikipedia, där även bilden fanns. Där läser jag om att bröd var det vanligaste livsmedlet i alla samhällsklasser på medeltiden. Är det inte så nu också med mackor av alla de slag, pizza, kebab, pitabröd och liknande?
Soppan då?
Visst serveras ärtsoppan i Sverige, men kanske mest bland de äldre eller när det ska vara något snabbt från en burk eller slang. I skolmatsalar är den inte speciellt populär så risken är nog att den så sakteliga tynar bort. Men det finns modernare soppor att slå ett slag för. 
Mycket om mat, husmanskost, medeltidens mat och annat kan du själv läsa om på Wikipedia via min länk. Bara för att jag tycker att ämnet är väldigt intressant vill jag inte tynga det här inlägget mer än med några länkar:
 
 Torsdagssoppan här i huset var igår en snabblagad grön ärtsoppa med vitlöksbröd. Den är inte så mättande och kräver därför en efterrätt som blev en kesoostkaka. En "fejkvariant" av den så goda småländska ostkakan.
 
Grön ärtsoppa med parmesanyoghurt och fröblandning.
Vitlöksbröd passar till.
 
Grön ärtsoppa
2 portioner
 
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 hackad gul lök
300 g gröna frysta ärter
---
2 dl matlagningsyoghurt
 
Koka allt utom grädden i 5 minuter och mixa det sedan.
Tillsätt grädden och värm soppan igen.
 
Parmesanyoghurt
1 dl matlagningsyoghurt
2 msk riven färsk parmesanost
några varv på pepparkvarnen
 
 
Kesoostkaka med småländsk trädgårdssylt. 
 
Kesoostkaka
 4 port.
 
Blanda alla ingredienserna i en skål och häll sedan i en smord ugnsform.
 
2 ägg
2 msk socker
250 g keso
1 dl mjölk
3 msk mandelmjöl
2 msk mandelflagor
2 krm bittermandelolja
 
Grädda 30 minuter i 200 graders ugn.
 
 
 
Sylten fick jag i present i våras och den kommer från Enets Marmeladeri & Bageri utanför Värnamo. God äkta sylt utan onödiga tillsatser och sådant trams.
Taggar: Grön ärtsoppa, kesoostkaka;

Kommentera inlägget här :