En del recept är mer populära än andra

Mandelbullar, slungad färskpotatis, tzatziki och bönröra.
 
Det här är ett recept på köttbullens motsvarighet när man inte äter kött. De görs med mandelmjöl istället för köttfärs. Första gången jag gjorde dem malde jag mandeln själv. Sedan upptäckte jag att det fanns färdigt mandelmjöl att köpa och nu går det därför ännu snabbare att göra bullarna. Jag har testat olika varianter med kryddning, olika ostsorter, tillsatt färska kryddor, små bitar av grönsaker och allt har funkat. Det är alltså den ultimata bullen. Det är t.o.m. så att köttätare som smakat knappt har saknat köttet. :)
 
Mandelbullar 20 st.
  • 100 g mandel som ska malas eller mixas fint
  • 1 liten finhackad lök
  • 1 dl ströbröd
  • 1½ dl riven ost eller 100 g fetaost i små tärningar
  • ½ dl vatten eller grädde
  • 1 ägg 
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ev. annan krydda som paprika eller örtkrydda
  • olja att steka bullarna i
  1. Blanda allt i den ordning det står i listan och rör då och då.
  2. Forma smeten till runda små bullar. Blöt händerna så är det lättare att rulla.
  3. Stek bullarna på medelvärme så de får en gyllenbrun färg. Skaka pannan då och då under stekningen och lägg inte för många bullar åt gången i stekpannan.
 
Bönröra till 4 personer
  • 2 msk olja
  • 200 g bönor, typ haricot verts
  • 1 lök, strimlad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 400 g krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk örtkrydda, gärna basilika eller oregano
  • hackad persilja  efter smak
  1.  Ansa och skölj bönorna.
  2. Lägg alla ingredienserna i en vid kastrull eller wokpanna. Vätskan ska täcka bönorna annars tillsätts extra vatten.
  3. Småkoka rätten i 20 - 30 minuter. Smaka av med mer salt om så önskas.
 
Snabbmat en torsdag
 
Följande recept snickrades ihop igår och blev genast något som uppskattades och därför garanterat ska lagas igen. Kanske hamnar det i kategorin populära recept även hos andra.
Igår var det alltså torsdag och därmed en soppdag. Soppa när det är varmt, tänker du kanske? Joho då, det går visst bra. Nya grönsaker hade anlänt med morgonens grönsaksleverans och därifrån tog jag morötter, broccoli, lök och tomater. Medans jag gjorde soppan stekte T. quesadillas som passade väldigt bra som tillbehör. Ett stort glas isvatten till detta och måltiden kunde intas i trädgården. Sommaren är skön!
 
 
Linssoppa med fullkornsquesadillas.
 
Linssoppa till 2 - 3  personer
  • 1 msk olja
  • 1 lök
  • 2 morötter
  • 2 dl röda linser
  • ½ broccolistånd, skär buketterna i skivor
  • 2 tomater i små klyftor
  • 6 dl grönsaksjuice eller grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt, mindre om buljongen används
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk oregano
  • 2 dl matlagningsgrädde, hälls i på slutet
  1. Stek lök och morötter med linser några minuter i en tjockbottnad gryta.
  2. Tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom grädden.
  3. Koka cirka 5 minuter tills linserna inte känns hårda längre. Se upp så de inte kokar sönder!
  4. Häll i grädden och koka upp soppan. Späd med mer vätska om det behövs.
TIPS!
Minska på vätskan så kan soppan istället bli en sås till pasta. Servera med riven parmesanost på toppen.
 
Quesadillas 1 st
  • 2 tortillasbröd
  • lite smör
  • ostskivor
  1. Gör en dubbelmacka och stek den i en torr stekpanna på medelvärme tills det blir bruna fläckar på brödet.
  2. Klipp det stekta brödet i gripvänligare format.
TIPS!
Quesadillas kan fyllas med mjukost, olika kryddor, små tomattärningar eller andra grönsaker. Det är bara viktigt att det finns något som klistrar ihop bröden.
Perfekta att äta som snacks när suget efter sådant kommer.
 
 
Taggar: Quesadillas, bönröra, linssoppa, mandelbullar;

Kommentera inlägget här :