Vanilj är en utsökt smaksättare

Vaniljglass, vaniljyoghurt, vaniljbullar, vaniljsås o.s.v. Så gott det är och så gott det luktar, men det finns både äkta och oäkta vanilj att välja på för att få den där lyckokänslan när det ska bakas eller matlagas.
Vaniljen kommer från vaniljorkidén och kanske är den en avlägsen släkting till orkidén som står på bordet framför mig nu. Läs om vaniljorkidén här.
 
 
Vanillin är vad man säger ett naturidentiskt smakämne och framställs av rutten gran. Blir gott men låter inget vidare så därför är den äkta varan lite mer lockande. Jag får nog ändå vara ärlig och säga att jag använder pulverformen till vardags och blundar för dess framställningssätt.
Nu vill jag slå ett stort slag för en supergod och lättlagad hemkokt vaniljsås. Gör den och du har ingen större lust att köpa halvfabrikat i fortsättningen. På bilden serveras såsen till wokade kaneläpplen.
 
 
Vaniljsås 4 port.

  • 2 ägg
  • 1½ msk socker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1½ msk vaniljsocker 
  1. Blanda ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull. (vänta med vaniljen)
  2. Sjud samt vispa blandningen på svag värme tills såsen tjocknar. Den får inte koka och ska vaktas så den inte bränner i botten.
  3. Häll upp såsen och vispa i den då och då tills den svalnat.
  4. Smaksätt sedan med vaniljsocker.
 

Kommentera inlägget här :