I ett hörn av min trädgård gjordes för några år sedan en kombinerad grillplats och hallonberså. Där kan man sitta i skydd av hallonbuskarna och fika eller dricka någon god dryck under tiden som grillen fixar maten. I fem år har jag bott här och när jag idag rensade ut i hallonbuskaget efter årets skörd satte jag mig en stund och blickade ut över grönskan. Det slog mig hur mycket som händer på några år och hur lummigt det blivit. Fyra stora korgar med hallonkvistar som gjort sitt bar jag iväg till trädgårdstunnan som ska tömmas i morgon. Då kan jag fylla den igen med annat som ska rensas i trädgården.

Dagens middag var dillkyckling med potatis och min måltid gjordes med quorn som är perfekt att byta ut kött eller kyckling med i olika recept. Både kyckling och quorn blir snabbt färdig och därför tar hela måltiden max. 30 minuter att få klar.

Recept dillkyckling eller dillquorngryta
Ingredienser till 2 portioner Tillagningstid: 30 minuter
200 g kyckling, gärna lårfilé ½ gul lök 1 liten morot eller palsternacka 3 dl vatten ½ krm vitpeppar ½ tsk salt 2 msk dill |
Till såsen 1 dl matlagningsgrädde 1 tsk ättiksprit (12%) ½ tsk salt ½ krm vitpeppar 1 krm socker ev. mer dill 2½ tsk Maizena ljus redning |
Gör så här.
- Skala och skiva morot och palsternacka. Skiva löken tunt. Skär kycklingen i mindre bitar.
- Koka upp vattnet med salt, peppar, morot, lök, palsternacka och dill.
- Lägg ner kycklingen och se till att vätskan täcker, ta annars mer vatten.
- Sjud (småkoka) i 15 minuter med lock på kastrullen.
- Sedan är det dags att göra såsen.
- Häll i matlagningsgrädden i kastrullen och koka upp igen.
- Smaksätt såsen med ättiksprit (ta inte för mycket), salt, peppar och socker.
- Använd mer dill om så önskas.
- Pudra försiktigt i redningen och rör i såsen. Koka några minuter och servera med potatis.