Mellandagar

Julen är över, nu är det mellandagarna innan nyår och så småningom kommer trettonhelgen som avslutar alla dessa festens helgdagar. Vi har från olika  myndigheter fått veta att vi ska ta det lugnt, hålla avstånd, stanna hemma och inte träffa personer utanför det egna hushållet. Allt för att hålla smittspridningen av covid-19 så låg som möjligt. På en nyhetssändning hörde jag nyss att man via mobilmasterna konstaterat att resor till de svenska fjällen varit lika stor som andra år men att stora köpcentra haft färre besök. Nu pågår mellandagsreor så vi får se hur det blir med butiksbesöken om några dagar. Antalet döda p.g.a.  viruset är fortsatt högt i landet 
 
Jag hade turen att få en varuleverans hem dagen innan dopparedagen och får ytterligare en imorgon. Dessutom fick vi hemkört 55 kg potatis som ställdes utanför dörren så nu klarar vi oss länge. Idag blir det potatis- och jordärtskockssoppa till middag men vi får nog variera med annat än potatisrätter ibland. I vart fall känns det bra att slippa vara ute bland folk i butiker nu. Man kan aldrig vara nog försiktig!
På julaftonen tog vi tre i det här hushållet en promenad till sonens familj i ett annat villakvarter i Malmö. Där bjöds på glögg med gott tilltugg ute på altanen. Så mysigt att det mycket väl kan bli en ny tradition.
Vi fick några fina julgåvor som uppskattades mycket. Hasse sprang runt som en liten tomte men frös och hamnade så småningom under en filt för att värma sig. Efter en timme gick vi hem igen. Så följde Kalle Anka, julmat, Karl Bertil Jonsson och en julfilm på kvällen. En lugn och trevlig julafton.
 
Tändstickor i en lyxig förpackning kom från några barnbarn och ett annat paket kom från barnbarnen i huvudstaden.
Tack och kram alla snälla barn och barnbarn!
 
Nu är det mellandagar.......
Hönorna sitter mest inne i sitt hus men träffas då och då under taket ute på sin inhägnade gård. Undrar vad de talar om?
Kanske om hur tokiga vi människor är, eller handlar kacklandet om vädret och när våren ska komma, så de kan få komma ut på äventyr igen.
 
Stockholms blodbad
På SVT har det i helgen visats två dramatiserade program om Stockholms blodbad som ägde rum i november 1520. Historikerna Bo Eriksson och Anna Maria Forsberg, avslöjar intrigspelet bakom blodbadet och sina teorier om vilka som stod bakom det som hände. Mycket spännande!
Som jag brukar när det är den sortens program för jag lite anteckningar och kollar sedan upp om händelsernas personer finns med i vårt släktträd, direkt eller via olika anknytningar. (Jo då, anknytningar fanns.)
Efter att ha sett båda timslånga avsnitten plockade jag fram Läseboken för Folkskolan från 1899 och läste hur blodbadet skildrats där. Som väntat var det inte lika omfattande som i tv-programmen men väldigt intressant. Bokens berättelse slutar:
"Äfven under de närmaste dagarnafortsattes blodutgjutelsen, hvarjämte Kristian lät sina knektar plundra i staden och misshandla dess värnlösa invånare. Äfven till landsorterna utsträcktes blodbadet och när konungen vände åter till Danmark, sölade han sin väg i blod."
En del av blodbadstavlan som betälldes 1524 av Gustav Vasa och som skildrar händelsen 1520.
 




Kommentera inlägget här :