
Ikväll börjar SVT att sända ännu en säsong av Historieätarna. Kvällens avsnitt ska handla om Industrialismen. Historieätarna är ett av de få program som kan ge mig både fakta, humor och matnyttigt på en gång. Jag gillar verkligen upplägget det har. Människor har ju i alla tider fått anpassa sitt ätande till det som funnits att tillgå och då kan det bli många tokigheter i jämförelse med det som numera äts. Jag har läst att det första avsnittet ska ta upp olika huskurer som användes mot krämpor folk hade och eftersom jag råkar ha ett savoykålshuvud i kylen kanske jag kan få ett "nytt" användningsområde för det. Jag återkommer senare i veckan med mina åsikter om hur säsongsstarten av Historieätarna blev enligt mig.

Ett av mina favoritlivsmedel just nu är havre. Det börjar bli mer och mer vanligt i olika recept, inte bara till gröt och flingblandningar. Havre är sprängfyllt med näring, är mättande, gott och inte speciellt dyrt. I slutet på 1800-talet var hälften av all odlad spannmål just havre. Dagens odling av havren utgör cirka 20 % av totala spannmålsmängden. Igår jobbade T. några timmar och när han kom hem var det dags för lunch eller fika så det fick det bli en kombo av detta. Våfflor passade bra och självklart skulle de vara extra nyttiga. Som du förstår blev det då med havre i smeten. De serverades med lingonsylt och keso. Inte alls tokigt och visst kan tillbehören vara något helt annat om så önskas.

Fiberrika våfflor
ca 6 st
1,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
2 msk smält smör eller olja
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ner hälften av mjölken och ägget.
Tag sedan resten av mjölken och smöret.
Grädda i ett våffeljärn.
Gårdagens middag senare på dagen var en riktig höjdare. Jag hade hittat ett recept på en pumpastroganoff på Coops receptsida. Först ugnsbakade jag pumpa, lök och paprika (skulle varit tomater) med olivolja och kryddor. Samtidigt gjorde jag en smakrik tomatsås med de obligatoriska ingredienserna i en stroganoff, grädde, senap och tomatpuré. Slutligen blandades allt. Mmmmmm så gott! Hos oss serverades rätten med kokt matvete och inte med ris som oftast är brukligt.
Hur har då föregångsrätten Biff Stroganoff fått sitt namn? Jo, den ryske greven Alexander Sergejevitj Stroganoff som levde 1733-1811 var tandlös på äldre dar och hans betjänt gjorde då denna rätt med köttet skuret i bitar. Men om detta var ursprunget eller inte är omtvistat.

Pumpastroganoff
4 port.
1 butternutpumpa (ca 700 g)
2 ökar, klyftade
1 röd paprika
1 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk tomatpuré
0.5 msk olivolja
3 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
2 tsk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
1 grönsaksbuljongtärning
salt
svartpeppar
-
Sätt ugnen på 225°. Dela pumpan, skär bort skalet och ta bort kärnorna. Skär pumpan i ”klyftpotatisstora” bitar. Skär även lök och paprika i bitar.
-
Lägg pumpa, lök och paprika på en ugnsplåt. Ringla över olja och krydda med timjan, salt och peppar. Rosta högt upp i ugnen ca 20 min.
-
Fräs vitlök och tomatpuré i olja i en kastrull. Tillsätt grädde, mjölk, senap och sambal oelek och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 min.
-
Vänd ner de ugnsrostade grönsakerna i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, matvete eller bulgur. Garnera ev med persilja.

vecka 46
Måndag
Svartkålspasta med hackade valnötter
Tisdag
Rotsaksraggmunkar med parmesan, lingon, rivna morötter
Onsdag
Linsburgare, klyftpotatis, inlagd gurka
Torsdag
Fredag
Lördag
Pizza
Söndag
Falafel med coscoussallad