Manadagher

Idag är det första måndagen i september. På fornsvenska sa man manadagher efter Máni som var månens gud. September betyder den sjunde månaden vilken den också var ursprungligen när vi började året med månaden mars. Från år 153 f.Kr ändrades det så januari och februari fick inleda året istället för att tiden mellan december och mars bara kallats för vinter tidigare.  (läs här)
 
 
När jag numera inte ska iväg till ett jobb på morgonen finns här ingen ångestkänsla på söndagskvällen inför veckan som kommer. Alla dagar är lika härliga och jag kan mestadels fylla dem med vad jag själv vill. Som vanligt inleddes dagen med frukost, lite småsnack med hönorna och katten, digital nyhetsupphämtning och därefter gjordes en lista med sådant jag vill göran den kommande veckan.
 
Observera "Vill göra lista" istället för "Att göra"!
Jag tillhör den stora skaran av människor som gärna gör listor för att sätta lite press på sig och inte glömma bort saker. Men från och med idag byter jag ut ordet att till vill och visst låter och känns det bättre?
På veckans lista finns exempelvis sådant som att plocka druvor och göra vin, beskära träd och buskar i trädgården, putsa våra källarfönster, göra äppel- och päronmos, baka äppelkakor och grönsaksbröd med mera. Det här är sådant jag tycker om och vill göra likväl som att läsa i den nya boken jag nu påbörjat och att öva på mitt gitarrspelande. 
 
 
Månadens matsedel som jag knåpade ihop för ett tag sedan är som vanligt av den gröna sorten och i september är det lätt att verkligen frossa i goda, nyskördade godsaker.
Efter några års uppehåll har jag återupptaget hemleverans av ekologiska frukter och grönsaker från det danska företaget Årstiderna. Jag har valt en mixad låda med ekologiska, närodlade ( i vissa fall från olika EU-jordbruk längre bort ) och säsongsprodukter som är i minimalt behov av olika förpackningar.  Det som syns på bilden levererades i torsdags i en trälåda som sattes på vår trappa. Det är tänkt för 2 personers veckoförbrukning, väger ca. 4,5 kg  och kompletteras med rotfrukter såklart.
Förra leveransen såg ut så här:
 
 
Det känns så rätt att göra matinköpen på det här sättet med skafferi och färskvaror från MatHem ena veckan och färska grönsaker andra veckan. Vår lyxiga leverans kommer på lördagar med några goda bullar, danskt rågbröd eller croissanter. ;) Allt utan att en butik behöver besökas.
 
 
I fredags sålde jag min bil och det var med tungt hjärta nycklarna överlämnades. Strax innan jul 2009 köpte jag den och bilen har glatt mig varje åktur. Nu fick förnuftet med tanke på miljö- och klimatförändringar men även mindre bilkörning råda och bilen såldes därför.
Men det kommer en ersättare som kan transportera oss om vi vill och sträckan är längre än ett cykelavstånd. En elbil av mindre format men av samma bilmärke som den röda på bilden är beställd och ska ta oss in i framtiden. Det blir spännande! 
 
På vårt middagsbord vecka 36 - 2021
 
Måndag
Mexifräs med olika grönsaker serverat med stekpannebröd
Tisdag
Medelhavspaj med soltorkade tomater, örtsås
Onsdag
Stuvade makaroner, vegokorv och morotssallad
Torsdag
Tomatsoppa med fetaost (vegansk). Äppelkaka som dessert
Fredag
Pasta med ostsås, svampfräs med squash och äpple
Lördag 
Ugnsrostade rotsaker, falafel och coleslaw
Söndag
Vegonuggets, pommes och vegobearnaisesås
 
--------
 
Stekpannebröd
4 st.
 
2 dl vetemjöl
 ½ tsk bakpulver 
2 krm salt
½ tsk kumminfrön (valfritt)
1 msk rapsolja
½ dl vatten
 
Allt blandas till en deg i den ordning ingredienserna står.
Degen delas i 4 delar som sedan kavlas ut till tunna kakor.
Stek sedan varje kaka för sig i någon minut per sida. 
Man kan ha lite fett i pannan men då blir brödet kladdigt.
Jag steker därför utan fett.
Brödet får mörka fläckar när de är färdiga.
Taggar: stekpannebröd, vegobearnaisesås;

Kommentera inlägget här :