Klimat och mat

"A big step forward, but much more needed!"
 
Denna mening läste jag i morse i ett nyhetssammanhang. Den kommer från Faith Birol som är chefen över IEA ( Internationella energirådet ). Han säger att de analyserat vilken uppvärmningseffekt löften som getts/ges på COP26 i Glasgow som pågår nu, kan komma att ge. IEA beräknar att om alla löften som ges blir verklighet kan uppvärmning framöver stanna på 1,8 ºC.
 
Vid klimatmötet i Paris 2016 gällde följande som jag hämtar från Naturvårdsverkets sida.

Några av de viktigaste punkterna i Parisavtalet

  • Hålla den globala uppvärmningen långt under 2 °C och sträva efter att begränsa den till 1,5 °C.
  • Öka ambitionerna efter hand, avstämning var femte år.
  • Stöd från industrialiserade länder till utvecklingsländer.
 
 
BBC har gjort illustrationen nedan för att visa hur temperaturen på jorden förändrats fram till 2020.
World is getting warmer graphic
 
 
Söndagen den 31 oktober fanns i tidningen Sydsvenskan en opinionsartikel skriven av flera läkare som är medlemmar i föreningen Läkare för miljön Skåne. 
Här är en länk: 
Artikeln som handlar om uppvärmning, föroreningar, och utarmning av vår jord tar också upp den oftast känsliga frågan om maten. Här är två klipp från tidningen:
 
 
Bra klimatåtgärder kan påverka oss individer på många positiva sätt men att komma fram till hur detta ska göras är det många viljor och ekonomier som ska enas om, därför får vi på individnivå göra det vi kan och framförallt gör bra val.
Som avslutning idag bjuder jag på ett recept som knåpades ihop i mitt kök igår. Växtbaserade muffins utan några animalier i sig - men ändå så goda!
 
 
Växtbaserade äppelmuffins
12 st
 
100 g margarin
2 dl havremjölk
 
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
1 msk chiafrön 
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
2 äpplen + kanel
 
 
  • Börja med att sätta ugnen på 225°.
  • Placera 12 formar på en plåt.
  • Smält margarinet och låt det svalna. Blanda det sedan med havre"mjölken".
  • I en skål blandas de torra ingredienserna.
  • Häll därefter i vätskan och blanda försiktigt.
  • Fördela smeten i formarna med hjälp av skedar.
  • Lägg en klyfta äpple i varje form och pudra lite kanel på toppen.
  • Grädda i ugnen i ca. 15 minuter. 
 
 
 
Taggar: Klimatkonferans Glasgow 2021, veganska äppelmuffins;

Kommentera inlägget här :