Escape at Dannemora

Jag börjar dagens inlägg med att tipsa om en HBO-serie som nu även finns på SVT-play. Den heter Escape at Dannemora och bygger på historien när två livstidsdömda fångar rymde från Clinton fängelset i delstaten New York. Detta skedde 2015 och fängelset som anses vara ett högsäkerhetsfängelse, nu USAs tredje äldsta fängelse efter Auburn och Singsing, hamnade i medias sikte. Dock måste jag erkänna att det undgick mig helt men kanske det var så att det inte var av något större nyhetsvärde i Sverige då.
Serien är producerad av Ben Stiller och "fångade" mitt intresse direkt, både dramaserien men även själva fängelsets historia. Se den!
 
 
Som sagt, titta på hur livet kan levas på ett enormt fängelse inte så långt från gränsen mot Canada. Jag har grävt en hel del de senaste dagarna för att få veta om bakgrunden till platsen Dannemora och dess fängelse.
 
På 1830-talet upptäcktes järnfyndigheter i trakten av sjön Chateugay och det lockade bosättare som sökte lyckan i Amerika på den tiden. Många kom från Sverige.
 
 
En del köpte områden för att starta gruvdrift, till en kostnad av $ 100. Bosättare gav byn de bildade namnet Dannemora. Så här står det i en historieblogg om Dannemora. (se länken)
 
The name "Dannemora" is a combination of two words. "Danne" derives from the name given to the early settlers in Sweden. They were from Denmark thus the name Danne's, or Danes as they are called today. "Mora" describes the Fenny Spruce Tree found in Sweden.
 
Järn hittades men det behövdes arbetskraft för att få fram det, då de egna byborna inte räckte till i antal. 1844 skulle ett nytt statsfängelse byggas och vad passade då bättre än att låta fångarna arbeta som gruvarbetare. Så blev det och den första fångvaktaren som fick tjänst där blev han som en tid sökt efter en lämplig plats för fett nytt ängelse. Mannen hette Ransom Cook och fängelset fick heta Clinton Prison.
 
 
 
Illustrationen ovan gjordes 1869 och visar det enorma området som fängelset i Dannemora förfogade över. Till en början omgavs det av ett högt träplank som så småningom ersattes av en mur. 
1859 utökades Clintonfängelset från 390 celler till 540. 1876 meddelades det att järnproduktionen gick med förlust och man övergick till manufakturverksamhet som att väva tyger och sömnad. Både till det egna behovet men även till andra fängelser. Det tillverkades även väskor, borstar, hattar och annat.
1877 påbörjades en utbyggnad med ytterligare 656 celler men när de var färdiga hade behovet av dem minskat. Det fanns nu plats för 1200 fångar och 1893 var 1000 av dem bebodda. Vill du läsa mer om hur fängelset utvecklades, öppna denna länk.
Så här ser Clintonfängelset i Dannemora ut idag.
 
Så mycket tankar som startade bara för att vi började titta på en dramaserie. Till höger om fängelset på bilden byggdes även ett stort sjukhus. Det behövdes mentalvård då många hade sådana problem men även fick alla sorters sjukdomar när hygienen var dålig i och utanför husen. Ibland görs s.k. behind the scenes och detta var väl verkligen det för mig. Det bor idag färre än 5000 invånare i Dannemora i staten New York. Den svenska tätorten Dannemora i Östhammars kommun hade 2015 endast 254 invånare. Jag undrar hur många av de numera boende i Dannemora, NY som har eller vet om ett ev. svenskt ursprung.
Slutligen ..... 
Här sitter två av huvudrollsinnehavarna i den trädgårdsmiljö som finns innanför murarna. Fångar som sköter sig kan tilldelas en bit mark, ungefär som en kolonilott, där de kan umgås ute. 
Paul Dano och Benicio del Toro gör två av huvudrollerna i "Escape at Dannemora". Pressbild.
 
 



Taggar: Escape at Dannemora;

Kommentera inlägget här :