Kunskapskanalen till middagen

Jag vaknade i morse och trodde att det var söndag. Inte för att det spelar någon större roll då jag är ledig varje dag i vart fall och jag får nog ta det som ett tecken på att jag inte är lika stressad som när jag jobbade. Så för mig har den här veckan två söndagar men ingen lördag. Kanske är det fler som har det likadant. 😉
Efter frukosten plockade jag fram min symaskin och material för att göra en liten granntjej till en prinsessa. Hon ville ha en tyllkjol att vara fin i. Igår fick jag material av hennes mamma och så satte jag igång. Tre lager tyll och ett resårband senare var kjolen färdig att överlämnas. 
Jag hade också med mig två knapp-pads (en sorts kompresser) till hennes storebror som jag hoppas att han gillar.
Under eftermiddagen kom regnet och då kunde T. testa fallet på hönshusets stupränna som han förlängde. Han är verkligen en allkonstnär min sambo. Men gladast var han nog idag för att hans bil klarade besiktningen. 
När det närmade sig tiden för vår kvällsmåltid började jag med att göra en vitkålssallad. Paprika och svartpeppar samt den strimlade kålen gifte sig  fantastiskt bra med den citronsmaksatta rapsoljan. Så gott!
 
Dagens havrerätter
När jag lämnade de sydda sakerna till grannhuset tidigare fick jag frågan om vad det skulle bli för havrerätt idag och just då avslöjade jag det inte. Men nu kommer svaret ------- tada...
Pizza blev det där degens vetemjöl bytts ut mot 3 dl havregryn. Det är så lätt att höja näringsvärdet sådär utan att för den skull göra avkall på smaken. Jag gjorde en deg på 5 dl degspad och av det blev resultatet 2 ½ plåtstora pizzor. Den halva får T. med sig som lunch på måndag. På degen spreds en nykokt tomatsås med rivna morötter ut. Den innehöll också soltorkade tomater och paprika. Två sojakorvar skars också i slantar för att ge pizzorna lite mer smak. Osten på våra veganska pizzor är växtbaserad och smälter inte lika bra som animalisk ost men det är ju bara en utseendefråga.
Degen räckte också till en baguette där jag kavlade ut degen för att sedan rulla ihop den. Brödet ska vara till frukosten imorgon. 
När ugnen ändå var varm bakades något i en liten bakform som är i en barnstorlek. Det ska också vara med till vår söndagsfrukost och vad det är avslöjas imorgon.
 
Vi satte på en Tv-apparat i matrummet och fastnade för kunskapskanalen. Där visades ett program som passade bra när vi satt och åt. Hur fungerar våra sinnen var namnet och första avsnittet visades just då för oss. Då det är tillgängligt ett helt år från nu länkar jag till det här. Tryck på bilden nedan så får du se ett intressant program som kretsar en hel del kring mat, våra smaklökar, experiment med nya smaker och livsmedel. Men det handlar även om att lära barn smaka och testa på sådant som ska ätas och att göra det tidigt i deras liv. Vi som är vuxna påverkar deras kommande matvanor mer än vi kanske tror. När jag såg programmet kände jag som så många gånger förr att ämnet hemkunskap som jag undervisat i borde få långt mycket större utrymme i den svenska skolan än det har. Kanske som i Japan!
 
 

Kommentera inlägget här :