Elbogen

Malmö har en historisk förening som jag varit medlem i några år och de ger ut en årsbok, där den senaste damp ner i vår brevlåda igår. Namnet Elbogen kommer sig av att det var så tyskarna och hansafolket kallade Malmö under medeltiden då det var mycket handel mellan länderna. Hansatiden pågick mellan ca. 1100-tal till sent 1500-tal.
Bilden på Elbogen har jag hämtat från Malmö stads nätsida och vill du läsa mer så varsågod att följa länken dit.
Årsboken innehåller många läsvärda berättelser om svunnen tid i vår stad och jag har bara börjat skumläsa den ännu. Tre av mina barns farmor föddes i Malmö. Hennes släktingar tillbaka i tiden rörde sig här i staden och på andra orter i Skåne. Så för en historiskt intresserad släktforskare betyder det för mig inte bara att få veta mer om platsen där jag bor utan även en del om barnens historiska bakgrund.
Dyngkurror, vandlöb och pudrett
När jag idag bläddrade i årsboken för 2019 stannade jag till då jag läste rubriken ovan på en sida. Av bilderna i det som berättades kunde jag gissa mig till vad som syftades på. Så jag läste vidare och noterade detta:
Bajs är tabu........när Coronapandemin hotar vår trygghet våren 2020 och toalettpapper är det första vi prioriterar att hamstra......
Jag fortsatte att läsa och fick inte bara lära mig vad rubrikens ord syftade på utan hur Malmö hanterat bajs- och avloppshantering i staden genom århundraden. Kan inte låta bli att fundera på att det även idag finns människor i länder som har det som vi hade det när vi använde dyngkurror och sådant. Skrämmande är också att vi idag, här i landet, använder dricksvatten när det ska spolas på toaletterna. Så kan det inte få fortsätta.
Vad betyder nu de där orden? Förmodligen har de ett visst mått av dialekt i sig.
 
Dyngkurror - gropar som man hade på bakgården där det skulle finnas en sittbräda när behoven skulle göras. När gropen var full grävdes en ny och "gödslet" kunde så småningom användas på odlingsmarkerna.
Vandlöb - ett öppet kloaksystem som fanns på gatorna. Rännor där allsköns avfall (orenlighetsvatten) hamnade och kunde rinna iväg när det regnade. Utvecklingen på det här området gjorde att i Malmö hade år 1888, 850 fastigheter  byggt och anslutit sig till ett gemensamt kloaksystem tillverkat av lergodsrör.
Pudrett - i latrintunnorna på dasset pudrades kalk, torv och annat som blandades med exkrementerna som sedan kunde tas om hand och göras till gödningsmedel. 
 
"Pudrettdamer" eller "skitbärarkärringar" 1820-tal.
Bilden kommer från Wikipedia.
 

Kommentera inlägget här :