
Torsdag och ute blåser det starka vindar men när det då och då lugnar sig värmer solen ändå skönt. Jag har satt mig utanför växthuset i sällskap av hönsdamerna som tar skydd för vindarna i en oreganobuske. En kaffemugg och två skorpor passar bra just nu.
Om knappt tre veckor infaller den dagen då jag blir pensionär (passionär) på riktigt och jag har nu haft sedan nyår som inskolningstid för det. I veckan gick jag igenom mina ekonomiska handlingar som behövs för att få tjänstepension och annat pensionssparande utbetalt och insatt på rätt konton framöver. Inte för att jag blir rik, det konstaterade jag tidigt, men pengarna kommer att räcka för att betala för mina basala behov. Livet bjuder på så mycket mer än det som kan köpas för pengar, även om gräset kan tyckas så mycket grönare på andra håll.

Här tar Busan en sovstund och gömmer huvudet bland fjädrarna någonstans.
När jag liksom gårdshönsen haft vår paus ska jag strax fortsätta med en av dagens sysslor. Vårt altangolv behöver rengöras och jag gör det på gammaldags sätt genom att knäskura och ha såpa i vattnet. Då blir det inte bara rent utan luktar också gott och är snällt mot miljön. Visserligen skulle jag kunna ta fram högtryckstvätten men det bär mig emot att slösa så mycket på färskvatten. Dessutom får jag ett gratis träningspass, ja flera då jag tar en yta per dag.

Våra egna odlingar levererar dagligen ätbarheter till köket. Idag hämtade jag in basilika och mangold som ska användas i tomatsoppa och tre små squash vilka blir perfekta att riva ner i pannkakssmeten. Till soppan har jag tänkt servera matmuffins.
Matmuffins med pesto

6 st
ugnen 200 grader
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg
½ dl olja
1 dl naturell yoghurt (veg.)
2-3 tsk pesto
Värm ugnen och placera muffinsformar på en plåt.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Rör sedan i ägget och de andra ingredienserna efter hand som de står ovan.
Blanda snabbt ihop smeten - rör inte för länge.
Fördela smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Rör sedan i ägget och de andra ingredienserna efter hand som de står ovan.
Blanda snabbt ihop smeten - rör inte för länge.
Fördela smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.

Matsedel vecka 23 - 2020
Måndag
Pasta med morotssås
Tisdag
Sweet chiligryta av quornbitar med råris
Onsdag
Olivbiffar, stekt klyftpotatis och stuvad vitkål
Recept på biffarna lämnas längre ner i inlägget. Passar perfekt att användas som burgare i bröd.
I veckans grönsakskasse fanns ett stort vitkålshuvud och av det skar jag en klyfta som sedan delades i mindre bitar. De förvälldes och hamnade sedan i en stuvning. Jag har satt fröer ute i en odlingslåda som förhoppningsvis ger oss många spetskålshuvuden till hösten. De är lite mildare i smaken än vanlig vitkål.
Torsdag
Tomatsoppa med matmuffins och squashpannkakor
Fredag
Husets paj med rosensås
Kommer att innehålla sådant ätbart som hämtas i trädgården.
Lördag
Asiatiska kålplättar med örtsås och ugnspotatis
Söndag
Tofish, remouladsås och pressad potatis
💕
Olivbiffar2-3 portioner
250 g vegansk formbar färs
½ dl oliver, kärnfria och hackade
2 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk spiskummin
½ msk oregano
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
½ dl vegansk matlagningsgrädde
Blanda alla ingredienserna och forma till biffar som steks eller grillas.