Ostadigt väder med hårda vindar

Är det typiskt för oss svenskar, att prata väder?
Att egentligen inte prata om någonting speciellt eller prata om väder och vind som det heter, småprat kan man också kalla det. Kan vara effektivt när man vill få kontakt med en ny person eller grupp med människor. Man kanske uppskattar samma sorts väder och det är just sådant som råder den aktuella dagen eller så är det tvärtom och så är diskussionen igång. 
 
Undrar hur många som uppskattar det väder som råder här i Malmö idag? Hårda vindar som bl.a. ledde till att vi monterade ner det solskydd vi satt upp över en av våra uteplatser. Ett av fästena brast av de hårda rycken i vindarna. Så kommer det plötsligt en solstund och mjukar upp innan ett regn tar över igen. Själv har jag placerat mig i växthuset så slipper jag störas av det varierande vädret. Då och då kommer hönorna in och visar upp sig och får några goda fröer att äta. 
Varje dag är de ute i trädgården några timmar, men bara när vi har uppsikt eller är ute samtidigt. Ibland visar de att det är dags att gå in i hönshuset, kanske för att lägga ägg. Vi möter då problemet med skator och olika kråkfåglar som finns i omgivningen. Om jag har hönsdörren på glänt springer de gärna in och knycker av hönornas mat och det uppskattas inte. Därför är hönsdörren oftast stängd när de är ute. Men som jag skrev tidigare så är hönorna duktiga på att tala om när de vill eller inte vill gå in i sitt hus.
De senaste dagarna har hönorna själva skapat några utereden där de lagt ägg. Igår var det utanför ett källarfönster under en kökstrappa.
Idag var det två ägg under samma trappa men inte i framför fönstret. Nu har jag lagt lite hö där så det blir bekvämare om det blir fler som tänker lägga ägg på samma plats.
Igår var det torsdagsoppa som den här gången blev en med alla möjliga sorters grönsaker i. Det blev mycket, så även lunchen räddades till oss idag. Gott!
 
För några dagar sedan frestade en av sönerna mig med att skicka bilder på ett tomatbröd han bakat. Därför gjorde jag ett liknande bröd till gårdagens soppa. Degen var som till ett ljust lantbröd där jag blandade i timjan från kryddlandet samt soltorkade tomater som legat i olja och nu klipptes i små bitar. Brödet var perfekt till soppan.
Efter middagen slog det mig att nu var det dags att gå ner i källaren och plocka fram skärmaskinen som inte använts på säkert 20 år. Nu skulle det skivas bröd som i forna dagar!
Skärmaskinen kom in i mitt kök redan i slutet på 1970-talet under min Göteborgstid. Redan då bakades det mesta matbrödet hemma. Det var smidigt att skiva brödet innan det hamnade i frysen och skivorna tinade sedan snabbt när de skull ätas. Detta var innan de flesta hushåll hade microugnar och i affärerna såldes nästan inget färdigskivat bröd. 
Hur som helst fick skärmaskinen vid namn Lyx Brutus genomgå en ordentlig tvagning först.
Slutet gott, brödet skivat, alla fingrar hela och brödet hamnade i frysen. Nu ska köksmaskinen in i arbete igen och inte befinna sig på en källarhylla längre.

Kommentera inlägget här :